Стид због Попе

Ј. БАЊАНИН

уторак, 21. 11. 2017. у 16:54

Стид због Попе

Адам Пуслојић / Фото И. Маринковић

Велика песничка награда не уручује се већ пет месеци после доделе. Адам Пуслојић: Ако је не дају до краја године, угасиће се. Ђорђевић: Надамо се да ћемо је уручити у децембру

НИ после пет месеци од проглашења добитника песничке награде "Васко Попа", она није уручена лауреату Адаму Пуслојићу за књигу песама Somnabulia Balcanica, у издању "Лексике".

Уручење једног од најпрестижнијих признања за поезију, које се у Вршцу сваке године од 1995. додељивало 29. јуна на дан Попиног рођења, организатори су прво одложили за септембар, тражећи новог финансијера за новчани део награде. Износ од 5.000 евра до ове године обезбеђивала је Фондација "Хемофарм". Оснивач ове награде "Агенција Ђорђевић" до данас није успео да нађе новог донатора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Најбоља "Малограђанска свадба"

- Нисам био у Вршцу, нико ме још није звао, а организатори нешто мудрују - каже, за "Новости", Пуслојић. - Прво ми је непријатно због самог Васка, чије име награда носи. Ако је то, по општем мишљењу, најзначајнији послератни српски песник, непримерено је да се касни са уручењем. Ако је не уруче до краја године, угасиће је. Када год Ђорђевића или Општину Вршац питам за награду, они не доводе у сумњу уручење и поручују "ево само што није".

Током прошлог месеца у Вршцу се одржавала манифестација "Дани Вршца", у оквиру које је требало да буде уручена награда.

- Манифестација "Дани Вршца" је туристичка, а награда је културна. Не знам чија је то идеја била, то су неспојиве ствари. Обе чине част Вршцу, али на различите начине. Једно друго не би допунило нити би било пријемчиво - каже нам Ђорђевић. - Ништа се није променило, надамо се да ћемо награду уручити у децембру.

Председник жирија за награду "Васко Попа" Јован Зивлак истиче да се ово први пут дешава у дугој историји ове најугледније песничке награде:

- Тражимо новог дародавца, али процедура није једноставна. Учинићемо све да награда буде уручена у овој години, јер нема смисла да се одуговлачи. Сви културу на неки начин одбацују, али сам добио позив од једног поштоваоца награде и самог Васка Попе, који је спреман да помогне. Имамо још три потенцијална донатора. Новчани износ награде био је један од највећих за поезију. Постоји могућности да буде на истом нивоу, али није сигурно. Следеће године ћемо настојати да потпишемо уговор са сталним финансијером награде "Васко Попа".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Храбре слике света

Зивлак подсећа да су српске песничке награде изгубиле утицај и публицитет, да ниједна не прелази износ од 1.000 евра, те да поезија код издавача има врло лоше место.

- Награда "Васко Попа" је више од награде јер говори о суштинским стварима наше културе. Потрудићемо се да је сачувамо - закључује Зивлак.


ТРАЈНО РЕШЕЊЕ?

Од Друштва пријатеља Вршца "Вршац лепа варош", које је престало да постоји 2002. године, Агенција "Ђорђевић" је преузела сва оснивачка права и организацију доделе награде "Васко Попа".

- Обезбеђивали смо финансијска средства свих ових година и старали се о функционисању награде. Сада ћемо основати удружење за очување културно-историјске баштине, па ћемо наставити да штитимо награду под тим удружењем. Сви заједно смо дали допринос да награда настане и стекне углед. Сад се за њу боримо - каже Драгољуб Ђорђевић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације