ВЕЋ је одлука да Његошева награда припадне Милораду Поповићу за роман "Човјек без лица" (Отворени културни форум са Цетиња и "Фактура" из Загреба), поделила црногорску јавност, а додела овог признања бившем боксеру у уторак, попримила је све одлике политичког и културног инцидента.

Примајући признање које су пре њега понели писци несагледиво већег угледа и формата, контроверзни аутор нагласио је да "великосрпско својатање Његоша разарајуће делује на развој црногорске националне свести: јер, уколико највећи јужнословенски песник, који је уз то био световни и духовни поглавар Црне Горе није Црногорац, онда је свако доказивање националне самобитности бесмислено и безнадежно".

Лауреат за кога се тврди и да је био у "пословним везама" са жиријем, добијајући Његошеву награду из руку председника Црне Горе Филипа Вујановића, у Владином дому на Цетињу, наставио је у сличном тону:


Прочитајте још - Завера против Његоша

- У духовној матрици етногенетичара и клеронационалиста нема места за сумњу, а камоли за двојност или вишезначност: дакле ни за могућност да Његошу, попут, рецимо, Чеслава Милоша, Гогоља, Бродског, Андрића, Деснице, Ковача... чија дела баштине најмање две националне књижевности, буде истовремено црногорски и српски, коначно и јужнословенски песник. Јер, имплицитно би признали посебност црногорске националне културе, али и светоназорску антиномију: у црногорској рецепцији Његош је генијални слободар, а у великосрпској доктрини он је уз Светога Саву, други стуб тобожње националне супериорности - рекао је Поповић.

Угледни познаваоци Његошевог дела, и аутори који су награду понели док је она имала већи значај и била политички неупрљана, нису у уторак желели да улазе у дубљу полемику са Поповићем, који је препознатљивост у Црној Гори стицао ставовима попут оног да је "проблем са Русијом секундаран, а са великосрпством трајан".

Матија Бећковић, Ранко Јововић и Миро Вуксановић

- Сигуран сам да никога на овом свету најновији добитник Његошеве награде не може убедити да Петар Други Петровић Његош није знао ко је, ни којој књижевности припада - био је телеграфски сажет академик Миро Вуксановић, потпредседник Његошевог одбора Матице српске.

Сажета је била и реакција црногорског песника Ранка Јововића:

- Његошева награда је потпуно деградирана. Тиме сам рекао све!

У свом стилу, иронично, "скаредну беседу" прокоментарисао је и академик Матија Бећковић, носилац Његошеве награде:

- Лепо размишља и логично закључује, што се и очекује од добитника Његошеве награде.


ЧОВЕК СА ЛИЦЕМ

- УКУПНО Његошево дело нас подстиче и обавезује да изграђујемо личност на поштовању морала и правде. На идеалу чојства, према ком човек не треба да буде "човјек без лица" из наслова романа добитника овогодишње Његошеве награде, већ човека са лицем, карактером и особеношћу или како Његош поручује - "име чесно заслужи ли на њој/ он је има рашта полазити" - рекао је Филип Вујановић, председник Црне Горе.