Научни скуп о Његошу у Матици српској

Танјуг

06. 11. 2017. у 23:59

Научни скуп о Његошу у Матици српској

Фото: А.Стевановић

Његошев одбор Матице српске организује 13. новембра научни скуп "Књиге о Његошу" желећи да подсети на велики значај 1847. године за српску духовност, језик, књижевност и културу
Његошев одбор Матице српске организује 13. новембра научни скуп "Књиге о Његошу" желећи да подсети на велики значај 1847. године за српску духовност, језик, књижевност и културу.


Те године, наиме, изашло је из штампе прво издања "Горског вијенца", али је штампан и Вуков превод Новог завјета, изашле су "Пешме" Бранка Радичевића, а Ðуро Даничић објавио је "Рат за српски језик и правопис".

То ће бити први скуп на којем ће пажња бити усмерена на дела духовника, писаца, историчара књижевности и других научника који су изучавали Његоша као песника, владику и владара.

Одабране су књиге о Његошу које су написали Иво Андрић, Милосав Бабовић, Николај Велимировић, Едвард Денис Гој, Јован Деретић, Милован Ðилас, Мило Ломпар, Мишел Обен, Бранислав Петронијевић, Миодраг Поповић, Павле Поповић, Аница Савић Ребац, Исидора Секулић, Слободан Томовић, Мирон Флашар и Алојз Шмаус.

На свечаном отварању у Матици српској, на дан Његошевог рођења, говориће епископ бачки Иринеј, председник Матице српске професор Драган Станић и уредник Његошевог зборника Матице српске академик Миро Вуксановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације