Поруке искрене хуманости

Р. Р.

07. 10. 2017. у 13:50

Поруке искрене хуманости

Фото Босифест

Документарцем "Нормални аутистични филм" почиње 8. Босифест. На фестивалу особа са инвалидидетом 18 остварења

ДУГОМЕТРАЖНИМ документарцем "Нормални аутистични филм", у којем чешки документариста Мирослав Јанек јединственом ауторском визијом говори о аутизму као о фасцинантном начину размишљања, у сали Амфитеатра у Сава центру, у уторак, 10. октобра, почиње 8. Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом (Босифест).

Прве фестивалске вечери публику очекује и светска претпремијера израелског документарца "Мој брат херој", редитеља Јонатана Нира и Еноха Касела, који прати групу младих људи са Дауновим синдромом на захтевном путу кроз индијске Хималаје. До 12. октобра биће приказано укупно 18 филмова из света (десет у такмичарском и осам у ревијалном програму), а отварању 8. Босифеста присуствоваће и бројни гости - Нино Долијасвили, аутор грузијског филма "Послушај тишину", Анастазја Дабровска из Пољске, која стиже са филмом "Данијел", Ана Бедyнска из Холандије, чије се остварење "У другом свету" приказује у такмичарском програму, Мирјана Исаков, коауторка српског филма "Када бих могла да бирам"...

Редитељ Горан Радовановић, селектор програма, каже да је ове године на конкурс фестивала пристигло више од 90 филмова.

- Имао сам предрасуду да ће међу понуђеним филмовима доминирати хибридна полуфилмска-полутелевизијска остварења са доминантним социолошким или чак медицинским предзнаком, и то је моја огромна грешка. Изненађен сам квалитетом! Заиста нисам очекивао толику концентрацију естетике, хуманости и позитивне енергије на једном месту - истиче Радовановић.

На отварању публици ће се обратити директор фестивала Дарко Ивић, министар културе Владан Вукосављевић, помоћница министра за рад, запошљавање и социјална питања Биљана Барошевић, као и члан градског Већа Драгомир Петронијевић.ДРАГОЦЕНИ ОПТИМИЗАМ

РАДОСЛАВ Рале Зеленовић, који је по други пут члан жирија, каже да је овај фестивал изузетно значајан за нашу средину.

- На Босифесту се приказују филмови који нам, пре свега, на прави начин скрећу пажњу на особе са инвалидитетом. Они публици, по правилу, чак донесу и драгоцену дозу оптимизма која нам у животу поткаткада недостаје. Колико ценим Босифест говори и чињеница што сам га са великим задовољством промовисао овог лета на Фестивалу европског филма Палић - истиче Зеленовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације