НА основу дугогодишњих истраживања у домаћим и страним архивама, листова и часописа, мемоарске литeратуре, записала саборских седница, па и песничких текстова, настала је књига "Знаменити Срби о Хрватима" историчара и академика Василија Ђ. Крестића (1932). Друго, прерађено и допуњено издање овог дела објавила је, у знаменитом "Плавом колу", и представила Српска књижевна задруга.

Аутор се определио за 11 најистакнутијих представника српске политичке и интелектуалне елите од прве половине 19. века до краја Другог светског рата. То су: Илија Гарашанин, Јован Суботић, Светозар Милетић, Светозар Марковић, Јован Јовановић Змај, Јаков Игњатовић, Димитрије Руварац, Јован Скерлић, Слободан Јовановић, Јован Дучић и Стојан Новаковић.

Прочитајте још: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "КРСТ НА КРИЖУ": Написана да осветли и објасни

- Књига показује како се нашим великанима може приступити увек изнова и, посебно, како је тема њиховог односа према Хрватима у досадашњој историографији била или потпуно неистражена, или тек дотакнута, или пак обрађивана на потпуно погрешан начин, према диктату текуће политике - рекла је историчар Софија Божић. - Општи утисак после читања јесте да су врхунски српски интелектуалци увек имали разумевања за интересе Хрвата, да су их подржавали и желели да у заједници граде са њима будућност српског народа. Приступали су им искрено и отвореног срца, тражећи за себе само елементарно, једнакост и равноправност, а освешћивали су се и протестовали тек када би схватили да је правда у хрватској политици недостижна.

Како је истакао Василије Ђ. Крестић, књига нема намеру да обезвреди било које истинске вредности Хрвата, али има циљ да разобличи њихове противсрпске и великохрватске намере, националну и верску искључивост:

- Књига има задатак да научно провереним подацима отрежњује и освешћује, да разбија заблуде на којима је грађена југословенска идеја и на којима је настала заједничка држава.

Одломак из књиге читао је млади глумац Алекса Радојловић.

ОТМЕН СТИЛ

БОЖИЋЕВА је указала и на изузетан стил којим је књига написана, прецизан, неусиљен, лак и отмен. С тиме се сложио и Драган Лакићевић, главни и одговорни уредник СКЗ, који је рекао: - Дело је написано научно, а чита се радо и лако као да је књижевно.