САМО свесни себе, свог идентитета, свог корена, свог сензибилитета и своје културне аутономије, можемо да будемо део великог светског цивилизацијског мозаика - поручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, на почетку 84. Вуковог сабора у Тршићу, чија је завршна свечаност у недељу, 17. септембра.

Саборашима у Вуковом дому културе Вукосављевић је рекао да постоји опасност да се "истопимо у добу глобализма, у океану туђег и страног":

- Зато само јединствени, заокружени, свесни себе, чувајући своје драгуље, историјске и културне, и данас и сутра и за век веков можемо да опстанемо као народ. Култура је онај темељ који народ чини гипким и жилавим на историјској сцени. Чувајући културу чувамо своју и националну и државну виталност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu


У средишту овогодишњег саборовања су, поред великог дела Вука Стефановића Караџића, оца наше писмености и културе, и стваралаштва Петра Кочића, Филипа Вишњића и других дивова српске културе. Кочићу у част отворена је изложба у Галерији "Мина Караџић" у Лозници, у оквиру светковања овогодишњег Вуковог сабора, наше најстарије и највеће културне манифестације.

У сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Поповић Божичковић у Лозници, представљена је издавачка делатност Матице српске.

Јадрани спремају и велику свечану академију поводом великог јубилеја - 700 година манастира Троноше и канонизације њеног некадашњег игумана Стефана Јовановића, првог учитеља Вука Караџића.