СВЕТКОВИНЕ овогодишњег 84. Вуковог сабора, највеће и најстарије културне манифестације код Срба, почињу у понедељак, 11. септембра. "Вуков европски круг", назив је првог програма који ће, тога дана, бити приређен у Тршићу, испред Вукове спомен-куће, који представља сусрете средина и институција у којима је отац наше писмености и културе стварао. Следи потом, у Галерији "Мина Караџић" у Лозници, изложба фотографија "Петар Кочић", поводом 140 година од рођења Петра Кочића, коју припрема Народна универзитетска библиотека РС из Бањалуке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дела фантастичне шесторке у Кући легата

На свечаном отварању саборских дана говориће министар културе и информисања Владан Вукосављевић, и градоначелник Лознице, Видоје Петровић. То је и вече глумца Ивана Бејкарева и концерт Бојане и Николе Пековић са оркестром. Саборске свечаности ће се, све до недеље, 17. септембра, када је на летној позорници крај Жеравије завршна приредба, смењивати у Лозници, Тршићу, Троноши и Београду.

Планирано је да, у петак, у Вуковом дому културе буде одржана свечана академија поводом седам векова манастира Троноша, где је славни Вук стекао прву писменост и то од архимандрита Стефана Јовановића, који је проглашен светим на овогодишњем мајском заседању Светог архијерејског синода СПЦ, а канонизација је предвиђена за суботу 16. септембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поставка о пријатељству са Грцима

На завршној свечаности биће изведена представа "Вишњић", поводом 250 година од рођења Филипа Вишњића, "српског Хомера", по тексту Бошка Сувајџића, а у режији Јована Поповића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лубарда у 30 слика

ВУЧИЋ БЕСЕДНИК

ОВОГОДИШЊИ саборски беседник биће председник Александар Вучић, који ће свечано отворити Вишенаменски центар у Вуковом родном селу. Биће то место за саборовање свих оних којима су "на срцу" српски језик и култура, нешто попут Гетеовог универзитета у Немачкој.