Снага Драинчевог гласа

Д. З.

29. 08. 2017. у 20:57

Миловану Данојлићу уручена награда и свечано отворени књижевни сусрети у Прокупљу

Снага Драинчевог гласа

ЛАУРЕАТ Милован Данојлић фото Танјуг,Д.Кујунџић

НА бисту Радета Драинца на Хисару, данас су цвеће положили министар културе Владан Вукосављевић и овогодишњи добитник награде "Драинац" Милован Данојлић, за књигу "Животи, животи", чиме су у Прокупљу почели 48. "Драинчеви књижевни сусрети". Данојлић се присетио да се са Драинчевом поезијом срео пре 62 године када је дошао у Београд.

- Већ са првим корацима и нагоном птице селице пронашао сам пут до Народне библиотеке смештене оних година на самом крају Кнез Михаилове улице. Кафански познаници на које сам као бескућник био упућен, сви у даљој или ближој вези са књижевним послом, скренули су ми пажњу на песнике и приповедаче чије се књиге нису могли наћи у књижарима нити су им имена радо и често помињана. Готово шапатом су преношена од уста до уста имена Црњанског, Растка Петровића, Настасијевића па тако чух и за Драинца - рекао је Данојлић.

Он је нагласио да га је Драинац привукао снагом и ширином гласа, бунтовним ставом према свакидашњици.

Вукосављевић је Данојлићу уручио награду и рекао да ће министарство наставити да финансијски подстиче културни живот у Прокупљу, поменувши пројекте везане за Завичајни музеј и Народну библиотеку "Раде Драинац", и изградњу бине на Хисару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације