Цуне испраћен уз Кафу ми, драга, испеци

Ј. ПОПОВИЋ

среда, 26. 07. 2017. у 13:45

Цуне испраћен уз Кафу ми, драга, испеци

Фото: Војислав Данилов / П.Милошевић

Предраг Гојковић сахрањен у Алеји заслужних грађана. Ћерка Катарина: Кажу да људи као што си ти не умиру. Мерима Његомир: Песма је била његов живот

БАРД староградске песме и један од најзначајнијих певача југословенске и српске сцене Предраг Цуне Гојковић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду уз свог вишедеценијског пријатеља Велимира Бату Живојиновића.

Опело испред Цркве Светог Николе одржало је свештенство Српске православне цркве, у пратњи мешовитог хора. У име патријарха српског господина Иринеја, у своје лично име и у име свег свештенства, од легендарног певача се опростио владика Арсеније, новоизабрани епископ нишки. Истичући Цунетово достојанство, отменост и појаву којом је пленио, владика Арсеније је рекао да је блажен пут којим иде његова душа.

- Остаће у памћењу и срцима свих нас - поручио је владика. - Најзначајније што је оставио иза себе јесте дивна хришћанска породица. Живео у тешким временима, а никада се није одрекао Христа и Цркве.

Испред Цунетове вечне куће у Алеји заслужних грађана, достојанствено и храбро иступила је његова ћерка, глумица Катарина Гојковић.

- Кажу да људи као што си ти не умиру - почела је говор његова Кића. - Кажу да су велики људи једноставни. То си био ти. Ти и ја нечујно разговарамо већ пет дана. Све знаш. И све је јасно. Знам да си ту. Кажеш ми: "Буди јака због маме, Наташе, Мије, Сергеја и мене". И јесмо, тата. Јаке смо. Померамо брда, као ти. Кажеш имао си све. И јеси, тата. А најважније, имао си породицу. Путуј с Богом и анђелима који те носе. Видимо се једног дана.

Снежана Ђуришић, Лепа Лукић и Катарина

Тихо, нежно, готово нечујно, а опет, некако продорно и громогласно, виолиниста Синиша Златић, чији је ансамбл "Скала" пратио Цунета деценијама, испратио га је и на вечни починак уз мелодију песме "Кафу ми, драга, испеци".

Истим нотама почео је и комеморативни скуп који је претходио сахрани. У Каменој сали Радио Београда, Мерима Његомир је позвала на минут ћутања. Устали су Цунетови најближи - неутешна супруга Лепосава, ћерке Наташа и Катарина, њихове породице и многобројни пријатељи, поштоваоци и сарадници вољеног певача. Дубоко поштовање одали су му музичари Радмила Караклајић, Бора Дугић, Лепа Лукић, Вера Матовић, Снежана Ђуришић, Милутин Поповић Захар, Радиша Урошевић, Иван Милинковић из "Легенди", Ђорђе Давид, Екстра Нена... Били су ту и редитељи Горчин Стојановић и Небојша Брадић, глумац Милан Цаци Михаиловић, а у име РТС Драган Бујошевић, генерални директор, и Оливера Ковачевић, уредница Забавног програма.

Катарина и Лепосава Гојковић крај ковчега

- Песма је била његов живот - поручила је Мерима. - Стварао је више од 75 година, живео тек коју годину више, музици је био посвећен, давао јој рад, таленат, љубав и оплеменио ју је за нас и за вечност. За њега је тешко рећи, готово немогуће, да је покојни.

Бојан Суђић, шеф-диригент Симфонијског оркестра РТС и уметнички директор музичке продукције РТС, истакао је лепоту његовог гласа:

- Цуне је био певач који је сваку песму брусио и чистио од талога нечистоће и несавршености.

Ивица Дачић на Новом гробљу

Речи утехе и саучешћа породици, али и неизрециве захвалности за све што је Цуне урадио за српску музичку сцену, упутили су и Живорад Ајдачић, у име Културно-просветне заједнице Србије, композитор Радослав Грајић и фрулаш Бора Дугић. Велику част, али и обавезу, имала је Нена Кунијевић, дугогодишња уредница музичких емисија на РТС, да у име породице Гојковић одржи говор. Емотивно потресена, али пуна духа, она је, између осталог, подсетила на неке од најзначајнијих композиција које је Цуне изводио:

- Отишао је до Мексика, преко Шпаније и Италије, вратио се својој севдалинки и отпевао "Кафу ми, драга, испеци", подигао мач јаничара, повео коло са лепом Маром кроз целу Србију док је хармоника свирала и на крају повратио свежину увелим ружама у њеним очима.

ГЛУМЦИ И МИНИСТАР

ДОК су на комеморативном скупу махом били певачи и инструменталисти који су пратили Цунета, сахрани на Новом гробљу су присуствовале Катаринине колеге, а међу њима и Горан Султановић, Весна Тривалић, Цвијета Месић, Иван Бекјарев, Милош Влалукин, Радош Бајић... У име Републике Србије, од Цунета се опростио и министар спољних послова Ивица Дачић.
НЕЖНО ПОЈАЊЕ ПРЕД ЦРКВОМ

СА степеница у порти Цркве Светог Николе на Новом гробљу опело су обогатили гласови мешовитог хора, састављеног од певача из Позоришта на Теразијама, Народног позоришта, "Мадленијанума" и Првог београдског певачког друштва. Док су се спремали за почетак, један од најстаријих међу њима им је поручио:

- Молим вас да певате нежно, пошто је он волео да пева нежно, да нам не устане из гроба ако чује неки фалш.


ВИТЕЗ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПЕСМЕ

НА почетку свог емотивног говора Нена Кунијевић је подсетила на Цунетове почетке у Радио Београду.

- Закорачио је у ову салу дрхтавих ногу, стао пред Властимира Павловића Царевца и отпевао свој задатак. Када је завршио, Царевчево гудало се спустило на његово раме. Да смо били у Енглеској, он би спустио мач на његово раме и прозвао га сер, али ми смо у Србији и гудало Царевчево на Цунетовом рамену значило је да је Цуне постао витез традиционалне песме и он је то остао током целог живота.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)