Обнова Миленине куће

Д. Новковић

18. 07. 2017. у 22:28

Обнова Миленине куће

Родна кућа Милене Павловић Барили данас

Расписан конкурс за проширење дома велике сликарке у Пожаревцу; План да се објекту врати оригинални изглед из 19. века

ГРАДСКА управа Пожаревца расписала је наградни конкурс за израду идејног решења за адаптацију, реконструкцију и доградњу родне куће познате сликарке Милене Павловић Барили (1909-1945), у чијем саставу је и галерија која носи њено име. У овом изложбеном простору, који се налази у Улици Воје Дулића, налази се више од 800 Милениних слика и цртежа, као и њени лични предмети. Галерија је званично отворена у јуну 1962. године и данас јој је потребно проширење и преуређење, као и преосталом делу Миленине родне куће, односно куће њеног деде, трговца Стојана Павловића.

Објекат у којем се налази галерија има 100 квадрата, док је у подрумском делу на располагању још 80. Да би доградња и обнова могли да се обаве, прво је затражено мишљење Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

- Ради се о објекту са споменичким својствима, првенствено меморијалног карактера, па обнову треба планирати што приближнију оригиналном изгледу Миленине родне куће, који се може наћи на старим фотографијама из тог времена - наведено је у решењу Регионалног завода.

Према потребама које су навели у Галерији, изложбени простор треба да има око 120 квадрата, а подрумски 100, како би се у њему одржавале гостујуће изложбе и радионице. Такође, неопходне су им и две просторије од по 20 квадрата за паковање уметничких дела и за галеријски депо, пет канцеларија, чајна кухиња и остава, као и три тоалета. Осим наведеног, неопходно је урадити и реконструкцију фасаде и поплочавање стаза. Учесници конкурса треба да предложе идејно решење са предрачуном радова за адаптацију, реконструкцију и доградњу објекта. Најбољи рад наградиће се са 200.000, а другопласирани са 120.000 динара.

* Некадашњи изглед сликаркиног дома /  Фото Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево


ШЕСТОЧЛАНИ ЖИРИ

РОК за слање идејних решења је 25. август, до 12 сати. О њима ће одлучивати шесточлани жири, којим ће председавати градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић. Одлука о најбољим решењима треба да се донесе у року од 20 дана од дана отварања пристиглих радова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације