Сећање на Бату Крсташа

Р. Р.

10. 06. 2017. у 13:22

Сећање на Бату Крсташа

БЕЛЕГ Спомен-плоча глумцу на Црвеном крсту / Фото М. Анђела

Пријатељи легендарног глумца поставили плочу на кући у којој је провео младост

ПЕТОГ јуна, на рођендан нашег глумачког великана Велимира Бате Живојиновића, чија је годишњица смрти обележена 22. маја, његови пријатељи из младости Радослав Лале Вујадиновић, позоришни редитељ Страхиња Страја Родић и глумац Тома Курузовић поставили су спомен-плочу на његовој породичној кући.

- Батини родитељи доселили су се на Црвени крст 1939, купили су стан на углу улица Божидара Аџије и Милешевске, и он је ту провео највећи део младости - каже Лале Вујадиновић. - Батино цело друштво са Крста окупљало се у том стану, као и ми клинци из комшилука који смо стално ишли за њим. Поготову Страја Родић, чији је отац држао содаџијску радњу у Нишкој улици, и који је био његов најбољи пријатељ. Бата се није стидео да прича и када је постао познати глумац да је ишао код чика Јове Родића да вози шпедитер и да разноси сода-воду - сећа се Вујадиновић, који је ових дана представио и своју књигу "Бата, Валтер пре Валтера".

На спомен-плочи налази се Батин стилизовани лик, и дивни стихови које му је написао и посветио глумац и његов велики пријатељ Тома Курузовић.

- Ми који смо се деценијама приватно дружили са Батом у разним приликама, о чему постоје бројне анегдоте, и желели смо да и на овај начин сачувамо успомену на њега као "Крсташа", великог глумца и пре свега сјајног човека, који је у освајање филма кренуо из куће својих родитеља. Бата је био јединствен, непоновљив козер, и непоновљив стваралац српске кинематографије - истиче Курузовић.

* Фото: В.Данилов


ЛЕГАТ У КОРАЋИЦИ

КАКО је за "Новости" најавио Радослав Рале Зеленовић, некадашњи директор Југословенске кинотеке, у Кораћици, родном селу његових родитеља, где је Бата провео детињство и добар део живота, припрема се отварање његовог легата.

- Бата је целог живота био заљубљен у Кораћицу и остао је један од њених житеља, тако да је то право место за његов легат. У тај пројекат укључена је његова супруга Лула, која ће дати део Батине заоставштине, а део је Бата дао Југословенској кинотеци још за живота. Ових дана управо смо у преговорима са Општином Младеновац, и ускоро ћемо имати конкретније информације о овом пројекту - каже Зеленовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације