Ћопичева задужбина: Хронике горке судбине

Јл. Б.

08. 06. 2017. у 21:18

Ћопичева задужбина: Хронике горке судбине

Лауреати: Анђелко Анушић и Мирослав Цера Михаиловић / Фото И. Маринковић

Свечано уручена признања Задужбине Бранка Ћопића за прозу и поезију у САНУ. Награде Анушићу за "Гласове са границе" и Михаиловићу за "Поглед са коца"

НАГРАДА Задужбине Бранка Ћопића за дела високе уметничке вредности објављена први пут у 2016. години, свечано је уручена јуче у САНУ, лауреатима Анђелку Анушићу за роман "Гласови са границе" у издању Завода за уџбенике и наставна средства (Источно Сарајево) и Мирославу Цери Михаиловићу за збирку песама "Поглед са коца" коју је објавио "Каирос" из Сремских Карловаца.

Једногласну одлуку да награда припадне Анушићу и Михаиловићу донео је Управни одбор Задужбине који чине академик Милосав Тешић (председник), дописни члан САНУ Горан Петровић и академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Нада Милошевић Ђорђевић.

Тешић је рекао да Анушић анализирајући двовековну судбину српског народа који се у обе Крајине, у Босанској и Војној, вековима борио за опстанак и идентитет, оставља лековиту поруку да је искуство прошлости најважнији залог за будућност. "Гласови са границе" су својеврсна споменица, слојевита хроника која прати стварне историјске догађаје сапете са судбином крајишких потомака.

- Аутор је имао ту срећу или несрећу, а у сваком случају горку предност што је српска историја Крајине сама по себи, представљала аутохтону трагедију. То је и јединствено књижевноисторијско сведочење о "Олуји", о мукотрпном путу ка Матици и драматичном прихвату у њој - рекла је Нада Милошевић Ђорђевић.

Она је изразила наду да ће аутор првој од књига из крајишке тетралогије ускоро придружити и остале.

- Не знам има ли игде на планети мањег простора, а са толиким потенцијалом ратне топонимике у самој својој стварности, као што је крајишка Атлантида - казао је Анушић, захваљујући се на награди коју је назвао "најлепшим грмечким, везеним пешкиром наше савремене књижевности".

У награђеној збирци песама "Поглед са коца" Михаиловић пева о наличју времена у којем живимо, а Тешић је подсетио да мотив набијања људи на колац као вид свирепог кажњавања одавно присутан у српској књижевности.

- Ако бисмо се запитали докле ће се од Србије тражити да испуњава захтеве који разарају њено државно и национално биће, од песника ћемо добити крајње онеспокојавајући одговор, јер ће малтретирање трајати док "не виде да си свико, да те нема, да си нико" - истакао је Тешић.


ПИСАЊЕ ЈЕ РИСКАНТНА РАБОТА

Песник Мирослав Цера Михаиловић прочитао је беседу "Писање штети писцу" захваљујући се на награди која га уводи у Ћопићеву башту сљеза.

- У више него оскудним временима, немогуће је не бити замишљен над собом и над судбином сопственог народа. Тамо где је свака истинска вредност доведена у питање, депласирана и изложена порузи, писање је очито рискантна работа - рекао је Михаиловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације