ГРАД Београд се, коначно, уписао као власник сцене "Бојан Ступица" Југословенског драмског - вест је која је обрадовала све поклонике позоришне уметности, јер овај простор није у функцији од септембра 2015. године.

Како се наводи, ЈДП је добио новац од ресорног Министарства и Града Београда да "покрене израду Идејног и Урбанистичког пројекта". Ова два документа требало би да буду готова до краја године, а почетком следеће ће се расписати јавна набавка за главни пројекат. Такође, помиње се и да би реконструкција "Ступице" могла да почне крајем 2018. или почетком 2019. године.

- Чекали смо да се заврше ти административни поступци и реши питање власништва, да бисмо могли да почнемо даљу припрему за остварење темељне обнове објекта - истиче Тамара Вучковић Манојловић, директор ЈДП. - Веома сам задовољна што је то постигнуто и ускоро ћемо имати идејно решење. На тој сцени су одигране неке од наших најзначајнијих представа, она нам веома недостаје. У међувремену, морали смо да променимо, пре свега, уметничку структуру ЈДП. Јер, сада радимо представе за Велику и веома малу, Сцену "Студио". Иначе, један део наслова је са "Ступице" пребачен на Велику сцену, неке су у "Студију", а оне старије више се не играју.

Театар "Бојан Ступица" свечано је отворен 19. децембра 1969. године, под називом Нови театар, у непосредној близини ЈДП. Пројекат ове сцене урадио је архитекта, редитељ и тадашњи директор ЈДП Бојан Ступица. Прва изведена представа била је Сартрова "Кин или Кошмар и геније", у режији Славољуба Стефановића Равасија. После смрти Бојана Ступице (у мају 1970) сцена је добила назив Театар "Бојан Ступица".

- Могу само да се радујем због ове вести, јер чекање толико дуго траје да смо већ изгубили наду - каже глумачки бард Миша Јанкетић. - Али тако је било и са ЈДП, па се ипак, на крају, све завршило. Лично, веже ме много успомена јер сам са Бојаном Ступицом учествовао у стварању тог театра. Играо сам много на обе сцене, а неке од најзначајнијих представа остварио сам управо на "Ступици". Између осталих, "Трамвај звани жеља" и "Мртве душе", које су годинама остале на репертоару.

фото Н.Скендерија

У Театру "Бојан Ступица" је постављено више од сто премијера. Међу њима су "Буба у уху", "Балкански шпијун", "Ружење народа у два дела", "Скуп" ...


ОБНОВЕ ЗДАЊА

ЗГРАДА Театра "Бојан Ступица" реновирана је неколико пута. Прво су урађене спољне и унутрашње промене 1987, две године касније постављен је мурал Слободана Јефтића Пулике на фасади према парку Мањеж, а онда су пред отварање нове зграде ЈДП у "Ступици" замењена седишта.