ИЗАБРАНИ пре две године чланови жирија за награду "Исидора Секулић" упутили су писмо јавности због, како истичу, смене у потаји. Ово признање додељивао је истоимени Фонд при СО Савски венац, а жири је изабран на три године, у саставу: проф. др Биљана Дојчиновић, Ален Бешић и Бранко Кукић.

- То значи да смо и ове године распоредили своје обавезе тако да три месеца проведемо читајући романе, есеје, путописе и приповетке које стигну на конкурс. Како се током марта нико од наших колега из СО Савски венац, Скупштине града и Фонда није јавио, покушали смо да нађемо особу која може да нам одговори на питање шта се дешава и када ће књиге стићи. Сазнали смо на сопствено инсистирање и само захваљујући сопственом истраживању, да је Фонд "Исидора Секулић" укинут. То је, како нам је речено, учињено према Закону о изменама и допунама Закона о буџетском систему. СО Савски венац и даље додељује награду, али је изабран нови жири - наводи се у писму.

Не улазећи у правне основе те промене, потписници саопштења наводе да желе да скрену пажњу на то да се све то одиграло тако да чланове жирија, изабране 2015, нико није обавестио нити о укидању Фонда нити о њиховом смењивању, а још мање је дато образложење због чега се то догодило.

- Овим желимо да обавестимо јавност да из жирија нисмо иступили самовољно и да су све промене о којима је овде реч извршене без нашег знања и сагласности те да са новим жиријем, његовим избором и одлукама немамо никакве везе.

Ово није питање закона већ васпитања - каже за "Новости" Биљана Дојчиновић.

Бранко Кукић, уредник часописа "Градац", додаје:

- Нас су једноставно "искључили из струје" чиме је пре свега нанета велика штета угледу ове изузетно значајне награде.

Поводом овог реаговања угледни писац Ратко Адамовић, који је осам година био на челу Фонда за наш лист каже:

- Дубоко сам поражен чињеницом да се члановима жирија нико из општине Савски венац није јавио, да им није ниједну реч прозборио и обавестио их о новим условима рада, а посреди су професионалци изузетне вредности, који су тако одговорно и привржено обављали нимало лак посао бирања књига за награду која траје ево већ 48 година. И сам сам доживео тешку непријатност и то после осам година преданог рада као председник Фонда на чију је иницијативу и огроман напор подигнут споменик Исидори Секулић, што је у нашем наопаком, пустом и бедном стању у култури, било равно подухвату. На једном непријатном састанку, на којем је требало да констатујемо истек мог мандата и да се успоставе наредни потези, само сам обавештен да се Фонд укида и да ће око награде убудуће бринути Општина.

фото П.Митић

ОПШТИНА: У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

НАГРАДА "Исидора Секулић" није укинута, него је Фонд престао са радом у складу са Законом, а тиме и мандат чланова управног одбора и чланова жирија који су и именовани од стране УО Фонда. На састанку одржаном након укидања Фонда, чланови УО су упознати са Одлуком о престанку рада Фонда. Конкурс за доделу награде "Исидора Секулић" за 2016. годину расписан је 21. фебруара 2017. године и објављен је на сајту општине - стоји у саопштењу које је нашем листу послала Драгана Дукић, стручни сарадник за односе са јавношћу општине Савски венац. - Установљена је стална манифестација под називом "Дани Исидоре Секулић", а у оквиру које ће се одржавати и додела ове књижевне награде.