У СМЕДЕРЕВУ се вечерас, свечаном доделом награда, завршава 34. фестивал "Нушићеви дани". Добитница награде "Бранислав Нушић" за животно дело глумцу - комичару за 2017. годину је позната глумица Милена Дравић.

Будући да дива наше сцене из здравствених разлога није у прилици да присуствује свечаности уручења награде, јавности се обратила писмом:

- Вест да сам лауреат Нушићеве награде за животно дело ми је, уз радост и част, измамила и осмех. Јер, мој се животни пут с Нушићевим делом укрстио више пута. И увек је то бивало за мене важно. Што би народ рекао - судбоносно. На Академији сам полагала пријемни са монологом из "Госпође министарке". Било је то доста необично. Јер млади, даровити људи који су настојали да закораче у свет глумачке уметности су за тај први испит - који се најчешће доживљавао као питање живота и смрти - бирали текстове, односно монологе другачијег типа. Шекспира, Ибзена, Чехова... А ја ето - Нушића.

Велика глумица истиче да би тешко било то рационално разложити и објаснити, и додаје:

- А и зашто бих? Једноставно, вукло ме је. Укрстили су нам се путеви и кад сам снимала ТВ драму "Госпођа министарка" у режији Здравка Шотре. Дивна екипа, својски се радило. И, у једном тренутку, ја - како то кажу ова данашња деца која баратају новим информатичким технологијама - забагујем. И то жестоко. До одустајања! Кад, шта је било? Министарка ме, односно Нушић, вратила на један проблем, једно нерешено питање из мог иначе лепог и радосног детињства. Нехотичан, али немио догађај збио се - гле чуда - у Нушићевој улици и урезао у моју дечју подсвест. И остао би тамо да није било улоге Министарке и моје пријатељице, одличног психолога, уз чију помоћ сам све скупа разрешила. Вратио ме, дакле, Нушић да сама у себи, и сама са собом, разрешим шта треба. Јер, другачије, одакле ти право да се обраћаш другима. Помогао ми је Нушић ономад на пријемном, да постанем ближа себи самој.

Као заједнички именитељ, у причи о Нушићу, Милена Дравић издваја комедију.

- Озбиљан је то жанр. Жесток и дубок. Узвишен. Данас се све и свашта назива комедијом, али није ни место ни време да се тиме бавимо. Најлепше у правој комедији је победа живота! Смех и духовитост - увек узвишена ако јесте духовитост - који су у себе сажели и сву тежину и горчину. Блиставе и свевремене Нушићеве комедије су и дијагноза тешких, опаких рана наших живота. И некад и сад. Нека ми буде дозвољено да кажем да је овом наградом, уз мене, признање добио и истински смех - сва његова памет, лепота и снага - поручује Милена Дравић.

СВЕСТРАНА И МАШТОВИТА

ЖИРИ (Љиљана Стјепановић, Радмила Живковић, Миљана Кравић и Зоран Максимовић) је у образложењу навео: "Милена има дуговеку и богату глумачку каријеру коју карактерише свестраност у изразу, особен сценски језик, речита прецизност у покрету, дубока сугестивност, маштовито поигравање", а "уз велике драмске и историјске роле и публици и критици посебно су упечатљиве оне из комедија".