Играни филм „Слепи путник на броду лудака“ у продукцији РТС-а у режији Горана Марковића приказиваће се од среде, 29. марта, у биоскопима широм Србије.


Тема овог филма је последњи период живота знаменитог српског приповедача Петра Кочића, у душевној болници на Губеревцу, у окупираном Београду 1916. године.

Филм у себи носи депресивну слику Београда под окупацијом, у којој, на трагикомичан начин, животи лекара, особља и пацијената у лудници на Губеревцу граде метафору о животу „на слободи и слободној територији“.

Док около влада окупацијски терор, смрт и разарање материјалних вредности, дотле у овој својеврсној и апсурдној оази мира, на овом „броду лудака“, влада дубоко разумевање, поштовање и брига за ближње.

А када се на тај „брод“ укрцају слепи путници (бегунци од окупацијске власти) проналазећи ту сигурно уточиште од интернације, прича о Петру Кочићу постаје симболичка прича о сукобу добра и зла, о борби пркосног Давида са бездушним Голијатом.

Кроз сукоб Петра Кочића са Костом Херманом, сукоб који је започет још много година раније у Босни, овај филм отвара и једну другу, интимну тему о људској зависти због непоседовања истинског уметничког талента.

Патолошка мржња недаровитих а моћних, њихова потреба да прогоне и да се свете сваком ко је имало слободнијег духа и талента, дата је овде на узбудљив и трагичан начин, кроз низ жалосних призора људске мизерије и душевног пада.

Реализацијом овог филма РТС се придружио обележавању стогодишњице смрти знаменитог српског приповедача Петра Кочића као и стогодишњице Великог рата 1914. - 1918.