Просвета у раљама стечајне мафије?

Драган БОГУТОВИЋ

недеља, 26. 03. 2017. у 12:30

Просвета у раљама стечајне мафије?

Драган Миленковић, директор "Просвете"

После дугогодишњих невоља, угледна београдска издавачка кућа пред новим искушењем. Миленковић: Лажним фактурама нам већ месецима скидају велике суме новца са рачуна

ПОСЛЕ вести да претходни власник ИП "Просвета" Дејан Пантовић, који је распродао сву имовину овог некада највећег издавача бивше Југославије, жели да купи ИП "Рад", чији је такође био газда, запослени у "Просвети" кажу за "Новости" како је извесно да је бивши издавачки "бос" још једном бацио око на њихову кућу. И не само он.

Иако су, на основу закључка Владе Србије, велики губици овог предузећа према државним фирмама претворени у капитал, а решењем Привредног суда од септембра 2016. почео да се спроводи Унапред припремљени план реорганизације (УППР), од самог почетка спровођења овог плана кућа је под сталним ударима. Све делује као координирана акција, којој неко вуче конце с намером да се предузеће на силу гурне у стечај, иако је УППР, зацртан на годину и по дана, реално изводљив, тврде малобројни запослени, привремено ангажовани радници као и мали акционари "Просвете".

Према њиховом мишљењу, у ту акцију умешан је ранији председник Одбора директора "Просвете" Небојша Горановић, који од ступања на снагу УППР упорно тражи да му се исплате високе накнаде као заступнику капитала, које, иначе, никада до сада није примао од "Просвете". Такве исплате нису ни предвиђене планом па би директно могле да кућу уведу у стечај. Такође, ранији предстечајни управник Данко Минић, који је врло брзо смењен, на основу лажних фактура већ месецима скида са рачуна "Просвете" знатне суме новца, што угрожава нормалне функционисање фирме и отежава спровођење плана.

СПАС У КЊИЖАРИ НАША кућа не само да баштини традицију једног од највећих српских издавача Геце Кона, него је и власник књижаре која носи његово име, а која је одлуком Владе 2009. проглашена за културно добро, подсећа Миленковић и истиче:
- Та књижара, коју Дејан Пантовић није могао да прода, јесте и спасилац наше куће, јер се у њеним просторијама сада налази наше седиште. Било би неопходно да држава помогне "Просвети" да реновира књижару како би засијала пуним сјајем и могла да остане за генерације које долазе као једна од највреднијих културних заоставштина 20. века у Србији. За тако велики захват "Просвета" нема новца, али сам сигуран да ће држава, а можда и неке добротворне организације и спонзори, имати слуха за овај апел.

У разговору за "Новости" генерални директор "Просвете" Драган Миленковић, истиче да је био веома срећан када је Влада Србије прихватила УППР (што се иначе ретко догађа) али да после сталних сметњи на које наилази у његовом спровођењу наслућује да су те акције унапред добро смишљене:

- Не могу да тврдим да је, како ми многи говоре, реч о организованим акцијама такозване стечајне мафије, која можда ради баш за Дејана Пантовића, али је чињеница да је Небојша Горановић, који је, као председник Одбора директора руководио техничким припремама текста УППР, сигурно "заслужан" за сувише ниску процену вредности наше књижаре на Копаонику коју смо продали прошле јесени, како бисмо испунили одредбе плана, али и за високу цену израде тог истог плана. То је, такође, била велика сметња за почињање спровођења УППР.

Директор "Просвете" наводи да је био потпуно затечен захтевима Горановића за исплату надокнада као заступнику капитала, које иначе УППР не предвиђа. Притом, контролор спровођења плана Бојан Милетић јасно га је, каже, упозорио да би почетак таквих исплата био, по закону, и крај "Просвете".

- Кад је у питању Данко Минић, ту су ствари још јасније - каже Миленковић. - Човек који је без икаквог уговора и без консултација са мном помагао Горановићу у техничким припремама плана, сада, уз помоћ једне раније ангажоване раднице, која је на његову прву фактуру ставила заводни печат, успео је да са нашег рачуна скине нама драгоцене суме новца. Против Минића ће бити употребљени сви правни инструменти, а надлежни судија у Привредном суду у Београду, који ме је тим поводом примио, био је згрожен нелегалним активностима тог човека, који је у суду ангажован као лиценцирани стечајни управник. Надам се, ипак, да ће ове активности против "Просвете" бити осујећене и да ћемо УППР спровести до краја. После тога "Просвету" би требало да очекује много боља судбина од упадања у раље Дејана Пантовића и других који "меркају" наше предузеће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације