Симовићу Доситеј

Г. Н.

22. 02. 2017. у 12:28

Симовићу Доситеј

Фото З. Јовановић

Академик добитник награде за животно дело. Просветитељеви принципи актуелни и данас

У СВЕЧАНОЈ сали Српске академије наука и уметности, синоћ је уручена награда "Доситеј Обрадовић" академику Љубомиру Симовићу за животно дело за 2016. годину. Стручни жири оценио је овог песника, драмског писца и есејисту као достојног великог признања због уметничке висине својих стваралачких домета, жанровске и тематске разноликости свога дела, али и доситејевске бриге за опстанак, слободу и напредак српског народа.

Како је признао овогодишњи лауреат, велика је част кући понети признање са именом највећег српског просветитеља.

- У мноштву наших старих писаца, чијим се делима често враћам, Доститеј уз Стерију заузима посебно место - напоменуо је Симовић. - Њих доживљавам као поуздане оријентире и путоказе, не само када је реч о књижевности, него и када је реч о судбини и историји нашег народа, језика и културе.

Слободно мишљење и суд су кључне ствари које је Обрадовић наметао својим читаоцима, наводећи их да никоме не верују слепо. Према Симовићевим речима, ове принципе понављали су многи учени људи, али мало је оних који су их слушали.

- Сваки савремени писац има задатак да се држи Доситејевих принципа и да учини све што је у његовој моћи да би их спровео у дело. Не избија ми из главе колико су они и данас актуелни, не само због његове мудрости и далековидости, него и због тога што се нисмо много удубљивали у оно што нам је поручивао - искрен је академик.

На уручењу награде изведена је композиција Баронијана Варткеса "Востани Сербије" на стихове Доситеја Обрадовића. Композицију "У мраку" Иване Стефановић, на стихове Љубомира Симовића, извела је сопран Катарина Јовановић, а учествовали су и гудачи "Лола класик" са диригентом Љубишом Јовановићем.

Награду је доделила Задужбина "Доситеј Обрадовић" уз подршку Министарства културе и информисања, Народне банке Србије и Српске академија наука и уметности.


ПОСВЕТА ЧИТАОЦУ

ЉУБОМИР Симовић открио је шта је у посвети поручио власнику једног примерка "Живот и прикљученија".

- Угаси радио. Искључи телевизор. Непрочитане новине баци у кош. Седи под неко јесење дрво и читај књигу коју је написао Доситеј - рекао је Симовић изазваши овације међу окупљеним поштоваоцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације