У ТАКМИЧАРСКУ селекцију Феста, Српски филм, у трку за награде чији је покровитељ Филмски центар Србије ове године ушло је седам остварења.

Жири, у саставу: председница, хрватска глумица Ксенија Маринковић, и чланови, француски глумац Жан-Марк Бар, наши редитељи и сценаристи Мирослав Момчиловић и Слободан Скерлић и хрватски писац, редитељ и продуцент Хрвоје Хрибар, ако је судити по полемикама које је још од представљања изазвала управо ова селекција, неће имати лак посао.

Најбоља редитељска и глумачка остварења у српској продукцији у 2016, од укупно 18 филмова који су достављени члановима комисије Феста, бираће се између "Реквијема за госпођу Ј." Бојана Вулетића, који је управо доживео велики успех на овогодишњем Берлиналу, и контроверзног "Афтерпартија" Луке Бурсаћа, а то су два једина домаћа филма која ћемо премијерно видети на јубиларном Фесту. У такмичарској селекцији су и "Дневник машиновође" Милоша Радовића, који је био наш кандидат за овогодишњи Оскар, остварења "Сви северни градови" Данета Комљена и "Ветар" Тамаре Дракулић (домаћу премијеру имали су на прошлогодишњем Фестивалу ауторског филма), психолошки трилер "Инкарнација" Филипа Ковачевића, и "Јесен самураја" Данила Бећковића.

Примедбе које су критичари и новинари упутили на првој новинарској конференцији Феста односиле су се како на избор филмова за ову селекцију (у такмичарски програм, по пропозицијама, могла су да уђу још три наслова), тако и на рад комисије, и слаб квалитет читаве прошлогодишње продукције, у којој је "засветлело" само неколико остварења.

ЛОША ФИЛМСКА ГОДИНА

СЕЛЕКЦИОНА комисија националног такмичарског програма - критичар Сандра Перовић, и редитељи Стеван Филиповић и Никола Љуца, огласила се саопштењем:

"Надамо се да ово није реална слика српске кинематографије, већ да ће 2016. остати на нивоу ексцеса. Добар део филмова које смо погледали је испод сваког прихватљивог уметничког и занатског нивоа, и то је разлог зашто је ове године изабрано свега седам филмова".