ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ ФЕСТА: У трци за награду 15 остварења из 12 земаља

Р. Р.

17. 02. 2017. у 15:45

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ ФЕСТА: У трци за награду 15 остварења из 12 земаља

Сцена из филма "Пикова дама"

У Међународном такмичарском програму у трци за награду "Београдски победник" видећемо 15 остварења

ОД 95 премијерних филмова на 45. јубиларном Фесту, који се одржава од 24. фебруара до 5. марта, у Међународном такмичарском програму у трци за награду "Београдски победник" видећемо 15 остварења из 12 земаља.

Једном од најактуелнијих тема данашњице, тероризмом, баве се филмови "Црни ветар" Хусеина Хасана Алија (Ирак, Сирија) и "Лајла М." холандске ауторке Мијке де Јонг. И док Али о застрашујућој пошасти нашег времена говори кроз призму љубавне приче, "Лајла М." даје модеран женски поглед на исламофобију која влада Европом, и то из перспективе младе и радикалне муслиманке. Из иранске кинематографије, једне од водећих у свету у последње две деценије, у трку за награду на Фест стижу два остварења - "Инверзија" Бехнама Бехзадија, која се бави преиспитивањем либералних убеђења младе жене из Техерана, и породична драма "Маларија" Парвиза Шахбазија.

Из Русије у главном такмичарском програму видећемо "Пикову даму", драму о несвакидашњој судбини жене за карташким столом, славног аутора Павела Лунгина, и "(М)Ученик" Кирила Серебреникова, причу о етичким превирањима једног младића. Као посебно ексцентричан филм, Фест најављује грчки фестивалски и биоскопски хит "Топлотни удар" Аргириса Пападимитропулоса. Ту су и "Ева" изралеског редитеља Хаима Табакмана, "Хартстон" Гудмундура Арнара Гудмундсона (Данска, Исланд), "Ови дани" Ђузепеа Пичионија (Италија), интригантни трилер "Торил" Лорена Тејсиера (Француска), као и словачко-чешко остварење "Учитељица" Јана Хребејке.

Филм "Црни ветар"


ТРИ ОСТВАРЕЊА ИЗ РЕГИОНА

РЕГИОН у главном такмичарском програму представљају три остварења - "Ноћни живот" познатог словеначког аутора Дамјана Козолеа, а из Хрватске стижу трилер "Горан" Невија Марасовића и дебитантско остварење редитељке Хане Јушић "Не гледај ми у пијат".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације