ЗА 45. Фест, који ће свечано бити отворен 24. фебруара, већ је распродато више од 20.000 улазница, што наговештава да ће јубиларни фестивал имати рекордну посећеност.

Међу хитовима који распродају улазнице је и филм "Џеки" познатог чилеанског редитеља и продуцента Пабла Ларена, који је светску премијеру имао на прошлогодишњем фестивалу у Венецији, где је био један од главних фаворита за Златног лава. Насловна улога у овој потресној биографској причи о једној од најинтригантнијих жена у историји, Жаклин Бувије, Џеки Кенеди или Џеки Оназис, донела је Натали Портман номинацију за овогодишњи Оскар. Животна прича Џеки Кенеди, која је остала упамћена и због свог истанчаног стила, елеганције и мистериозног осмеха, деценијама је била тема бројних документарних филмова и ТВ драма. Ларенова "Џеки", како је оценила светска критика, представља најбоље остварење о жени која је и данас импресивно обележје Америке.

Ларен је одабрао да се бави првим данима после атентата на њеног супруга, америчког председника Џона Кенедија, који је убијен 22. новембра 1963. у Даласу. Тај догађај запамћен је, између осталог, и по ружичастом "шанел" костиму исфлеканом крвљу, у којем је била Џеки Кенеди. Дане у којима се прва дама Америке бори са тугом, траумом и страхом за своју децу, и покушава да дефинише историјску заоставштину свог супруга, Натали Портман дочарава изузетно продорно, интимно и болно.

АТЕНТАТ ПРОМЕНИО СВЕТ

ДРАМА "Џеки" коју ћемо видети у програму Фест 45 Гала покушава да одговори и на питања колико је убиство Кенедија оставило последица не само у америчкој, већ и у светској историји, и да ли би и савремени свет данас био мирнији у хуманији да је остао жив.