У ГОДИНИ када се навршава 230 лета од рођења највећег реформатора нашег језика, Културно-просветна заједница Србије је у среду, 53. пут, на свечаности у Председништву Србије доделила Вукове награде.

Добитници Вукове награде за 2016. годину су композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, теолог Драган Вукић, ОШ "Браћа Аксић" у Липљану, диригент Ђорђе Павловић, историчар уметности и директор Народног музеја у Чачку Делфина Рајић, професор молекуларнe биологиje Елизабета Ристановић, председник општине Александровац Југослав Д. Стајковац, драмска уметница Љиљана Стјепановић, ликовна уметница Загорка Стојановић, драмски писац Миладин Шеварлић.

Изузетне Вукове награде припале су гимназији "Вељко Петровић" из Сомбора, књижевнику и научнику Миодрагу Матицком из Београда и Народном позоришту из Ужица. Повеља за изузетне резултате на плану очувања културне баштине и ширења културе додељена је Српском националном савету Црне Горе.

БОРБА ЗА ЋИРИЛИЦУ

У НАДАХНУТОЈ беседи, названој "Свечарски лавеж док каравани пролазе" председник КПЗ Србије Љубивоје Ршумовић је, подсећајући на Вукове речи да је "језик хранитељ народа", нагласио да данас Србија борбу за језик и ћирилицу не може добити у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Ужицу.., јер латиница гута ћирилицу.