Министри Вукосављевић и Берсе о јачању сарадње

NovostiOnline

петак, 27. 01. 2017. у 16:48

Министри Вукосављевић и Берсе о јачању сарадње
На састанку је било речи и о преводилаштву и издаваштву, као и дигитализацији и заштити културног наслеђа.

БЕОГРАД – Министар културе и информисања Владан Вукосављевић састао се данас у Лозани са швајцарским министром надлежним за послове културе Аленом Берсеом. Двојица министара сложили су се да треба интензивирати сарадњу две земаља у области културе, с обзиром да у новијој историји није било билатералног сусрета на овом нивоу и имајући у виду значајне историјске везе између две државе и народа, као и чињеницу да велики број Срба живи и ради у Швајцарској.

На састанку је било речи и о преводилаштву и издаваштву, као и дигитализацији и заштити културног наслеђа.

Део разговора био је посвећен Београдском сајму књига, а министар Вукосављевић позвао је свог швајцарског колегу да посети ову манифестацију. Министар Вукосављевић упознао је Алена Берсеа са стањем и статусом српске културне баштине на Косову и Метохији.

Током дана, делагација Министарства културе и информисања коју предводи министар Владан Вукосављевић састала се и са замеником директора Савезне канцеларије за културу Ивом Фишером.

Теме разговора биле су јачање сарадње између институција културе, посебно између музеја, размена искуства у очувању и заштити наслеђа са Унескове листе и могућности представљања српског савременог стваралаштва у Швајцарској.

Делагација Министарства културе и информисања синоћ је присуствовала концерту виолинисте Немање Радуловића у Женеви, уприличеномповодом стогодишњице отварања Амбасаде Републике Србије у Берну. Спектакулуран наступ српског уметника на најбољи начин представио је Србију и њену културу многобројној публици и гостима, међу којима су били представници швајцарског Министарства иностраних послова и Савезне канцеларије за културу и дипломатског кора.

Пре наступа Немање Радуловића министар Вукосављевић обратио се присутнима, истакавши да је овај концерт посебан јер се њиме обележава значајан јубилеј у билатералним односима са Швајцарском.

Пре 100 година, Србија, која је тада била краљевина, одлучила је да отвори амбасаду у Швајцарској Конфедерацији. Тачно пре једног века, први српски амбасадор у Швајцарској др Славко Грујић предао је акредитивна писма Савезном већу Швајцарске. Овај јубилеј са доста симболике говори о нашем традиционалном пријатељству и добрим билатералним односима, али нас и обавезује да их даље унапређујемо“, рекао је Вукосављевић.

„Овом приликом посебно желим да нагласим значај сарадње у области културе и размене уметника и културних посленика као најбољи пут за још боље међусобно упознавање и учвршћивање нашег пријатељства“, додао је министар културе и информисања у Влади Републике Србије.