ЖЕЉА угледног театролога, дугогодишњег управника ЈДП-а и уметничког директора и селектора Битефа Јована Ћирилова - да његове књиге буду чуване у Народној библиотеци Србије, испуњена је. Шест стотина и шездесет драгоцених, махом речничких издања, која је Ћирилов деценијама страствено прикупљао, нашло је своје место у фонду српске Народне библиотеке.

Велики поклоник писане речи и пасионирани колекционар ретких и вредних књига, Ћирилов је за живота формирао библиотеку од седам до осам хиљада наслова. Већи део оставио је у аманет позоришном редитељу Зорану Јовановићу, који се о њему бринуо током болести, док је Народној библиотеци Србије завештао сва она издања која ова институција није поседовала.

Јован Ћирилов се о својим књигама бринуо посвећеношћу једног библиотекара, на особен начин их чувао и систематизовао, а са својих честих путовања увек се враћао са коферима пуним нових вредних издања. У заоставштини је и прво Ћириловљево дело "Ласте", збирка дечачких песама које је сакупио и укоричио његов наставник. Јовановић намерава да је објави, као и да остатак књишког блага препише легату који намерава да оснује Ћирилову у част.