НА ПРАГУ предстојеће, године у којој ће бити обележено 125 година од рођења нашег нобеловца, Андрићева задужбина обележила је јуче свој јубилеј - четири деценије деловања.

Академик Миро Вуксановић, председник Управног одбора Задужбине Иве Андрића, најавио је тим поводом значајне подухвате усмерене на очување заоставштине и дубље проучавање дела великог писца.

- Задужбина Иве Анрића је јединствена установа у нашој култури и прослава 40 година од њеног настајања је лепа прилика да научним и осмишљеним начином учвршћујемо Андрићево дело у српском језику - изјавио је Вуксановић, и додао да је Задужбина, ван сваке сумње, обавила све неопходне припреме за дуго очекивани пројекат: објављивање критичког издања Андрићевих сабраних дела.

- Тај дуго одлагани посао Задужбина је поверила приређивачком тиму који чине млади, одважни историчари књижевности - појаснио је Вуксановић. - Усвојена су правила за рад и наша задужбина је планирала да у 2017. години буде критички приређено пет књига приповедака које је Андрић за живота објавио.

У Андрићевој јубиларној години, задужбина посвећена очувању његовог дела планира и објављивање свечаног броја свог годишњака (који излази тридесетак година), који ће бити у целости посвећен Андрићевом животу и раду.

- У нашим плановима је и свечано уручење Андрићеве награде у сарадњи са другим установама и удружењима. Српска академија наука и уметности већ припрема међународни скуп о Андрићу и очекује се да ће бити саопштена нова сазнања и тумачења његовог дела - додао је Вуксановић, те нагласио:

- Двојбе не може бити, Андрић је најпревођенији српски писац. То траје дуго и то није искључиво последица Нобелове награде. Има доста нобеловаца који су готово заборављени, а Андрића у светској књижевности одржава универзалност његових романа и приповедака.

ПИШЧЕВА ВОЉА

ЗАДУЖБИНА Иве Андрића, која је почела да ради 12. марта 1976. године на темељу тестаментарне воље Иве Андрића. Поред престижне књижевне награде коју додељује од почетка рада, она брине о штампању Андрићевих дела и свега што се пише о Андрићу, побринула се за дигитализацију комплетне рукописне заоставштине Андрићевог дела у САНУ, а живи од ауторских права на Андрићева дела.