Љубавна прича без граница

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

среда, 21. 12. 2016. у 13:06

Љубавна прича без граница

Тамара Алексић и Војин Ћетковић играју главне јунаке

Гала премијера мелодраме "Santa Maria della Salute" редитеља и сценаристе Здравка Шотре. Догађаји о Лази Костићу и Ленки Дунђерски испраћени овацијама у Сава центру

ПРЕМИЈЕРНА пројекција новог филма редитеља Здравка Шотре, мелодрама "Santa Maria della Salute", посвећена великом песнику Лази Костићу и његовој неоствареној љубави са Ленком Дунђерски, показала се у уторак увече као културни догађај. Прича из епохе романтичарског доба, која прати буран живот и дело песника најљубавније песме у српској поезији, окупила је у Сава центру многобројну публику.

Својеврсна емотивна исповест о највећој, најузбудљивијој и најболнијој српској љубавној причи, о односу младе, учене Ленке и највећег песника наше књижевности, доктора права, преводиоца, новинара и једног од најслободоумнијих интелектуалаца средине 18. и почетком 19. века, испраћена је овацијама какве се не чују баш тако често, али и сузама. Љубав, иза које је остала величанствена песма Лазе Костића "Santa Maria della Salute", сјајно су дочарали Војин Ћетковић и млада глумица Тамара Алексић, који играју главне јунаке.

- Врло сам узбуђен, јер сам сада први пут гледао филм, а Лаза Костић је сигурно најкомплекснији и најизазовнији филмски лик који сам до сада играо - каже Ћетковић.

За Тамару Алексић ово је прва премијера у којој игра главну улогу.

- Не стижем да средим емоције, али сам врло срећна и узбуђена реакцијом публике. Надам се да ће људи волети овај филм, и да ће он "емитовати" емоције с којима смо га радили. Сада нам је једна госпођа пришла и рекла: "Дошла сам болесна на премијеру, али сам оздравила од вашег филма".

Нела Михаиловић, која игра Ленкину мајку Софију Дунђерски, каже да вредности тог времена које су потцртане, васпитање које су носили и Ленка и Лаза Костић, његово господство које је имао, свестан да је немогуће да буде са женом у коју се заљубио и коју воли, да је то и најважније да људи виде у ово наше време порушених моралних вредности.


Нела Михаиловић


Светлана Бојковић истиче да песма "Santa Maria della Salute" заиста улази у сам врх светске поезије.

Дејан Луткић,Светлана Бојковић

И за Тихомира Станића, Павла Пекића, Небојшу Илића сарадња са Шотром у филму о Лази Костићу такође има важно место.


Тихомир  Станић  са ћерком Софијом

У гледалишту су били многобројни представници наше филмске и јавне сцене - од Пурише Ђорђевића, Радослава Зеленовића, амбасадора Црне Горе Бранислава Мићуновића, до Филипа Цептера и многих других.

Власта Велисављевић


АУТОРСКА ЕКИПА

У ГЛУМАЧКОЈ екипи су и Милица Грујичић, Слобода Мићаловић, Александар Берчек, Љубомир Булајић, Ваја Дујовић, Миодраг Крстовић, Иван Ђорђевић, Маја Шиповац, Бојан Жировић, Војислав Брајовић, Предраг Ејдус, Младен Нелевић... Продуценти су Дејан Луткић (игра две улоге) и Драган Ђурковић, пројекат су реализовали РТС и Vision Team.

Небојша Миловановић и Небојша Илић

АУТЕНТИЧНА ПРИЧА

ЗДРАВКО Шотра, који је пре пројекције филма рекао да има трему, био је врло обрадован реакцијом публике.

- Ништа нисам морао да измишљам, јер су о Лази оставили своје записе сви који су били његови савременици. Они су дали многе појединости које сам користио, тако да је она у потпуности аутентична.