НА почетку каријере нашег славног сликара Паје Јовановића, међу најтраженијима су биле његове слике-студије ратника соколара, а до сада непознати гваш на картону, управо са овом жанр сценом наћи ће се вечерас од 19 часова међу 199 дела домаћих уметника на Новогодишњој аукцији Галерије Арте, на Андрићевом венцу. Јовановићев "Соколар" нема почетну цену, зато што се продаје под посебним условима. У затвореним ковертама понуде ће стићи и за три платна Ивана Табаковића, слике "Спуж" Петра Лубарде и "Морски сутон" Мила Милуновића, као и дело "Пандора" Предрага Пеђе Нешковића.

У јавно надметање, по највећој почетној цени од 17.000 евра, ући ће дело "Ветрењаче", Стјепана Фјодоровича Колесникова, ученика чувеног Иље Рјепина, иначе дугогодишњег сценографа Народног позоришта. Колесникова "Јесен", аукцију ће започети са 8.000 евра, као и "Свети Никола" Уроша Предића. Почетна цена "Пејзажа" Пеђе Милосављевића је 7.500, док је за 300 евра мање понуђена "Стара преља" Милана Коњовића.


МАРИНА

У понуди је и уље на платну "Предмети на столу" наше прослављене боди-арт уметнице Марине Абрамовић, чија је почетна цена 3.800 евра.