Кусовац о уметничким делима: Ништа нисмо украли

Д. Б. М.

субота, 03. 12. 2016. у 13:20

Кусовац о уметничким делима: Ништа нисмо украли

Никола Кусовац,Тинторетова "Богородица са Христом и сенатором"

Кусовац тражи да УО Народног музеја одбије тужбу из Болоње. Слике су део ратне одштете, сумњиво је зашто их сада траже

ТРАЖИМ да се Управни одбор Народног музеја у Београду састане и да заузме став о изненадном захтеву тужилаштва Болоње за осам слика из наше збирке. Мој став је да се не осврћемо ни на какве тужбе и да се ништа не може изнети из Народног музеја. Инсистирам да УО Народног музеја заузме став, а не да ми појединачно и приватно дајемо своја мишљења. Уколико се то не догоди - поднећу оставку на место члана овог тела. Јер, са онима који пристају да буду губитници - нећу да седим!

Ово, за "Новости", каже Никола Кусовац, историчар уметности и члан УО Народног музеја. Кусовац је уверен да Италијани немају никаквог основа да траже уметничка дела средњовековних мајстора Тинторета, Тицијана и Карпача.

- Народни музеј није направио ниједну грешку у корацима - каже он. - Нама су те слике дате као део ратне одштете и оне су деценијама тако третиране и показиване. Крајње је сумњиво да се неко после седамдесет година јавио да их тражи. Користе прилику што ми "слинавимо" за Европом, па кажу: "Не можете у ЕУ ако нам не дате те слике". Неко је осетио да може да мешетари.

Кусовац подсећа на факте да је те слике нациста Херман Геринг купио, да се тачно зна колико их је платио, из које збирке су купљене и ко је био трговац који је посредовао у куповини.

- Све се зна! Италијани су слике продали и сад траже да им се врате. Како, бре!? Који је то морал?! - огорчен је Кусовац. - Наш суд не би требало да се осврће на којекакве захтеве из Болоње. Из Београда мора да им се каже: "Сиктер, за сва времена!" Да смо ми направили грешку, да смо ми слике украли, било би у реду да их траже. Али ниједна грешка Народног музеја не постоји, као ни грешка тадашње Југославије. Ко нас је бомбардовао 6. априла? Немци. Ко је командовао нападом? Геринг. Није моје да делим савете, говорим као старији човек и музеалац, али не бих дао никоме ништа што припада мом народу. Нека дођу да плене. Ако имају основа. А у овом случају немају.

"НОВОСТИМА" СВЕ ПОХВАЛЕ

- МОРАМ да похвалим начин на који "Новости" пишу о овој теми - каже Кусовац. - Приступили су јој патриотски и добро, за разлику од неких других медија који као да дају батину Италијанима да нас млате, јер су слике наводно украдене. А знамо да нису! Као да сеире што неко поново оптужује овај народ и од њега нешто тражи, а да нам ништа заузврат нико није дао осим оних бомби 1999.


Коментари (8)

Kapetna Bele Lade-2

03.12.2016. 13:58

Nema kometara, pa odkud bi, Srbi smo mi takvi,da je neko zloban sutnuo kuce bile bi stotine? Eh, sta ti je narod, posebno zaboravam, ostao bez ponosa i cati!

Милорад

03.12.2016. 17:14

ГОСПОДИН КУСОВАЦ се понео као прави домаћин и Србин Честитам.

obilic

03.12.2016. 23:11

Hvala Bogu da postoji covek kakav je Nikola.Dokle vise pljackanja, optuzivanja i ponizavanja Srba i Srbije? Ima li ko da kaze dosta bre! Posle njegovog komentara mislim da za nas jos ima nade, pa makar odatle krenuli.