Тинторето припада Србији

М. А. К.

среда, 30. 11. 2016. у 20:17

Тинторето припада Србији

"Богородица са Христом и сенатором", дело славног Тинторета

Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја, оповргава италијанске медије. Потраживања су на нивоу претпоставки, нема захтева италијанског тужилаштва

НE постоји никакво званично потраживање, ни захтев италијанског тужилаштва, нити Народни музеј има било каква сазнања у вези са информацијом која се појавила, све је то без икаквих правних утемељења или утемељења у реалности - изричита је била директорка Бојана Борић Брешковић, коментаришући писање италијанских медија о томе да је тамошње тужилаштво покренуло истрагу због осам ремек-дела ренесансних мајстора - Тицијана, Тинторета и Карпача, која се, наводно, нелегалегално налазе у српском националном музеју.

- Та потраживања су на нивоу претпоставки - изјавила је Бојана Борић Брешковић у среду после конференције за новинаре посвећене манифестацији "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10". - Реч је о делима која немају разлога да буду предмет било каквог спора. Све што се налази у Народном музеју власништво је државе, и ова институција самостално не одговара ни за шта, нити било коме. То је баштина државе Србије, чији смо ми чувари, и ако било ко има нека питања у вези са тим, одговор треба тражити од Републике Србије.

Према речима директорке Народног музеја, Збирка италијанске уметности која се чува у националном музеју све време је била доступна јавности кроз публикације и изложбе.

Она је подсетила да је 2004. године та збирка публикована у целости, у оквиру каталога Збирке стране уметности, упоредо на српском и италијанском језику.

- Аутори су били италијански познаваоци уметности баш због тога што је то било и питање атрибуције појединих дела - рекла је Борић Брешковић. - Приређене су и две изложбе Збирке италијанске уметности у Италији 2005. године. Прва је била у Барију, а потом и у Болоњи. После тога одржана је изложба у Данској и самом Народном музеју у Београду.

Портрет Кристине Данске који се приписује Тицијану

У каталогу двеју италијанских изложби је писало и да је слике од западних савезника као ратну одштету добила Комисија за репарацију при Влади ФНРЈ. Иначе, у Збирци стране уметности, наш најзначајнији и најстарији музеј чува велики број дела италијанских мајстора.

Италијански медији сада, позивајући се на тужилаштво у Болоњи које тврди да је посреди осам дела "непроцењиве вредности", наводе само два конкретна. То су Тинторетова "Богородица са Христом и сенатором" и "Портрет Кристине Данске", коју тамошња штампа приписују Тицијану, а како у нашем музеју тврде, реч је вероватно слици рађеној по узору на Тицијана.

УСКОРО У СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ

МИСЛИМ да Народни музеј иде напред са својим радовима и захваљујући Влади Србије брзо ће бити отворен за јавност и сва та уметничка дела биће представљена на сталној музејској поставци, што је и апсолутно најбоља одбрана - истакла је директорка националног музеја.

Коментари (3)

Branko

30.11.2016. 21:01

Tintoreto, klasično srpsko prezime. Dakle sve je jasno. Logika kazuje: Srpsko prezime - srpsko vlasništvo. Hm.