НАГРАДА "Раша Плаовић", коју Народно позориште у Београду додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама, у сезони 2015/2016, припала је првакињи Драме Народног позоришта Нади Шаргин - за улогу краљице Елизабете у представи "Марија Стјуарт", по тексту Фридриха Шилера, у режији Милоша Лолића. Једногласну одлуку донео је жири у којем су били: драматург Молина Удовички Фотез, редитељ Славенко Салетовић, драматург Славко Милановић и критичар Бобан Јевтић.

- Ово признање ми, свакако, значи и због тога што носи име једног свестраног уметника. Плаовић није био само велики глумац, већ је и писао драме и режирао, с посебном пажњом опходио се и према језику. Унео је нешто ново у дотадашњи начин глуме, па је и то разлог због којег ми награда импонује - каже Нада Шаргин. - Само признање, доказ је и да смо добро и вредно радили. Често млађим колегама говорим да је уз дар веома важан труд, стално истраживање и рад на себи, без обзира на тешко време у којем живимо... Елизабета Прва, једна је од оних улога које, ако вам пристају, веома су захвалне за глумца.

У конкуренцији за ово престижно признање били су и Небојша Глоговац, Љубомир Бандовић, Тихомир Станић, Нада Блам, Бранко Видаковић, Ивана Николић, Бојан Жировић, Иван Босиљчић...Награда ће бити уручена у уторак, 22. новембра, на свечаности која ће се одржати на Великој сцени поводом 148. рођендана Народног позоришта у Београду.

УЛОГА ЗА ПАМЋЕЊЕ

ЗА улогу краљице Елизабете, Нада Шаргин је већ освојила три награде: за најбољу женску улогу на првом фестивалу "Позоришно пролеће" у Шапцу, за најбољу глумицу на 24. Фестивалу "Вршачка позоришна јесен" и награду "Ардалион" за најбољу женску улогу на 21. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу.