Коштана руши табуе

Ј. СИМИЋ

20. 09. 2016. у 22:55

Коштана руши табуе

Емина Елор у црвеној хаљини на тиватској премијери "Коштане"

Представа Кокана Младеновића у Српском народном позоришту. Неизвесно да ли ће мјузикл имати репризу, али и премијеру у Београду

СПОРНА и провокативна "Коштана" у режији Кокана Младеновића ипак ће стићи у Нови Сад и отворити драмску сезону у Српском народном позоришту, у суботу 24. септембра.

Тако ће после публике летос у Тивту и Новосађани имати прилику да премијерно виде ново читање текста Боре Станковића, које је изазвало бурне реакције и жучне полемике културне јавности.

- Још са сигурношћу не могу да тврдим да ли ће ово бити једино извођење овог мјузикла у СНП, с обзиром на то да у представи играју глумци из три државе - Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине - каже за "Новости" в. д. управник СНП-а Зоран Ђерић.

Од обавеза глумаца зависиће да ли ће "Коштана" бити овде играна и у октобру и новембру. Такође, још је под знаком питања и премијера те представе у Београду.

"Коштану" је, да подсетимо, уочи тиватске премијере напустио певач Божо Врећо, а у лик лепе и страствене Циганке ускочила је глумица Емина Елор, побравши одличне критике. У почетној варијанти, са Врећом у насловној улози, требало је на крају да се испостави да је Коштана у ствари мушкарац, док у принудној верзији са Елоровом чувена јунакиња показује лезбијске склоности.

Већ 27. септембра у СНП следи нова премијера. Реч је о комаду "Пожар - Лаунџ, Контраст или Тамо где смо остали" редитељке Мие Кнежевић. Представа указује на трагедије које су се догодиле у пожарима у Новом Саду.

ВУЧИЋ НА ПРЕМИЈЕРИ? ЗА премијеру "Коштане" у СНП, како је потврђено "Новостима", заинтересован је и премијер Александар Вучић. Његово присуство очекује се у суботу у СНП.

Наредне две премијере биће рађене по текстовима домаћих писаца.

- У октобру ћемо почети рад на представи "Вечити младожења" по роману Јакова Игњатовића и драматизацији Петра Грујичића, у режији Даријана Михајловића, а премијера се планира за новембар - наглашава Ђерић.

Потом ће у децембру Андраш Урбан радити комад "Час анатомије" по делу данила Киша који ће бити изведен у јануару. Реч је о представама за које је уговоре потписало претходно руководство, пре доласка Ђерића на чело СНП-а.

- Још увек нисмо у потпуности дефинисали предстојећу сезону јер чекамо ребаланс покрајинског буџета који ће бити усвојен до краја овог месеца, како бисмо знали коликим средствима ћемо располагати у сезони пред нама - објашњава Ђерић.

ПОНОВО ГРК ЗОРБА

У наредном периоду, по речима управника Зорана Ђерића, биће посвећена значајна пажња опери и балету јер је у претходном периоду у тим областима било пропуста. Тако ће 8. октобра премијерно бити играна обновљена представа "Грк Зорба" Микиса Теодоракиса, у којој ће све улоге носити новосадски ансамбл.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Чије су паре?

21.09.2016. 07:44

Чему општи тренд улагивања одувек познатим чињеницама морбидним извртањем књижевних дела. Знамо да их има и да су међу нама и да смо различити. Постављајте представе са оригиналним садржајима ЛГБТ теме, имајте обзира према демократској већини као основном правилу друштва. Директиве угрожавају како уметничке тако и опште слободе већине. Узмите се у памет, играте за наше паре.