ЧАЧАК - Уметничка галерија "Надежда Петровић" организује од 24. септембра до 1. новембра програм у знак сећања на живот и дело глумице Соње Савић (1961-2008) у њеној породичној кући у Доњој Горевници код Чачка.

Програм под називом "Соњин септембар", почиње у месецу рођења Соње Савић, а биће организован као део садржаја 28. Меморијала "Надежде Петровић", и представиће уметничко дело гумице и простор Спомен собе у њеној породичној кући.

На предстојећој ликовној манифестацији, 28. Меморијалу "Надежде Петровић", радове ће изложити 24 уметника и уметничких група, а свој рад представиће и уметник Бојан ђорђев који је некада блиско сарађивао са Соњом Савић на поставци позоришне представе по тексту чији је она била коаутор.

Рад Бојана ђорђева "Случај Баррес" је интерактивни сценски догађај и премијерно ће бити изведен и снимљен 24. септембра у Дому културе у Чачку, најавили су органзатори.

Генерална проба те сценске поставке биће изведена у уторак, 20. септембра у 13.00 часова, у Соњиној кући у Доњој Горевници, а како је најављено, ђорђев ће уступити текст неизведене позоришне представе као прилог уметничкој заоставштини Соње Савић.

"Имајући у виду концепт овогодишњег Меморијала, као и Соњин ауторски рад који је повезивао алтернативно позориште и видео, на овај начин 'Соњин септембар' постаје део Меморијала Надежде Петровић и симболично повезује две уметнице које су, свака у своје време, померале границе уметничког израза и инспирисале нове генерације уметника", наводи се у саопштењу Галерије.

Селектори Меморијала, историчари уметности Стеван Вуковић и Симона Огњановић, одлучили су да тема овогодишње изложбе буде "Пред судом".

Меморијал "Надежде Петровић" сваке друге године организује истоимена Уметничка галерија у Чачку, под покровитељством Града Чачка.