У Ћуприји почињу 35. Матићеви дани

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

07. 09. 2016. у 13:00

У Ћуприји почињу 35. Матићеви дани

Душан Матић

"Матићеви дани" почеће у Музеју "Хореум Марги Равно" отварањем изложбе "Душан Матић у надреализму", београдског Музеја савремене уметности

РОДНА Ћуприја овога септембра ће 35. пут организовати дане сећања на Душана Матића (1898-1980), нашег значајног песника, надреалисту, професора, интелектуалца и последњег домаћина једног београдског књижевног салона. "Матићеви дани" почеће у 18 сати у Музеју "Хореум Марги Равно" отварањем изложбе "Душан Матић у надреализму", београдског Музеја савремене уметности.

Поставка чији је аутор Александра Мирчић, кустос МСУ, расветљава Матићеву улогу у надреалистичком покрету, кроз радове објављиване у авангардним часописима у другој и трећој деценији 20. века, али и архивски материјал који се чува у Легату Марка Ристића у Архиву САНУ. Душан Матић се авангарди придружује већ у часописима "Зенит" и "Путеви" , одмах после повратка из Париза где је студирао филозофију. Уз Растка Петровића, Марка Ристића и Александра Вуча уређивао је "Сведочанства".

- Кључно за све припаднике нашег надреализма је било то што су се због избијања Првог светског рата сви школовали у Француској, где су дошли у додир са новим стремљењима и погледима на свет, упознали са психоанализом, Фројдовим учењима, али и са Андре Бретоном - каже за "Новости" Александра Мирчић. - Матић је био најстарији и он се први сусрео са Бретоном и потписао надреалистички манифест "Револуција пре свега и увек". Оно по чему се разликовао од осталих је и то што је до краја живота остао надреалиста по моралу. Дао је и изузетан допринос теорији овог уметничког правца код нас.

ПЕСНИЧКИ ШАЛ ЗА награду "Матићев шал", која се додељује најбољем младом песнику старости до 27 година за прву објављену збирку песама, пријавило се 10 песника из Србије. Жири ће одлуку о добитнику ове значајне књижевне награде донети до 10. септембра.

Јубиларну манифестацију њему у част ће, према речима директорке Народне библиотеке "Душан Матић" из Ћуприје Гордане Марковић, пратити још неке новине:

- Први пут ћемо имати књижевно вече на коме ће бити представљен Матићев опус, а новина је и изложба слика којом затварамо манифестацију. Планирамо и објављивање зборника радова са округлог стола, на коме ће учествовати 15 књижевника, књижевних критичара и научника.

На програму ће, до 14. септембра, бити и позоришна представа "Извињавамо се, много се извињавамо", представљење књиге Радована Поповића "Прича о Душану Матићу", концерт камерног оркестра "Гудачи светог Ђорђа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације