Роман о Светом Василију

Д. В.

03. 09. 2016. у 16:49

Роман о Светом Василију
У Културном центру "Ћирилица" у Београду, у склопу трибине "Српско Сарајево у Београду", јуче је промовисана књига Жељка Пржуља "Владика слава му и милост"

У КУЛТУРНОМ центру "Ћирилица" у Београду, у склопу трибине "Српско Сарајево у Београду", јуче је промовисана књига Жељка Пржуља "Владика слава му и милост". Пржуљ је представник новије генерације књижевника из РС, а до сада је објавио 15 књига, романа, приповедака и две збирке поезије. Његов претходни роман, "Рука анђела" објавиле су "Вечерње новости" и продат је до последњег примерка. Његов ново дело је својеврсно житије Светог Василија Острошког, са нагласком на његову храброст и посвећеност Српској православној цркви, својој пастви, убогом и сиромашном херцеговачком српском народу.

- Мора се признати да је аутор дубоко зашао у историјске чињенице изучавајући до танчина како би верно и сликовито описао ликове и догађаје, што није нимало лак посао. Пржуљ открива до сада сакривене историјске чињенице и догађаје, пркосећи званичној историји која се учи у школама, али у исто време успешно романсира сваку личност и догађај па историјске личности постају лако књижевни јунаци - рекао је јуче Недељко Зеленовић, књижевник из Сарајева о овом роману.

Пржуљ признаје да је пишући ову књигу био у великој дилеми да ли је историјски добро сложио личности и догађаје у којима су учествовали Владика Василије, Бајо Пивљанин, Стари Вујадин, Мали Радојица... Публици је открио и да је рукопис прво послао митрополиту Амфилохију, како би добио његов благослов.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације