Село Гостуша уз Амстердам

В. Ћ.

02. 09. 2016. у 16:16

Пирот први српски град члан организације "Европа ностра". Локалне власти завршиће асфалтирање пута ка селу

Село Гостуша уз Амстердам

ПОСЛЕ презентације заштите културног и материјалног наслеђа старопланинског села Гостуша, коју је урадио Завод за заштиту споменика културе из Ниша, Пирот је први српски град који је постао члан организације "Европа ностра". На тај начин ушао је на списак на коме су, на пример, Дубровник, Амстердам, Антверпен, као и други древни градови с дугом традицијом.

"Европа ностра" се бави заштитом наслеђа, а њен секретар Снежана Квадлиг Михајловић каже да се на тај начин шири мрежа од 150 европских градова који брину о материјалном наслеђу на својим територијама, док ће Пирот, с друге стране, бити у обавези да настави са оваквим односом према наслеђу.

Поводом овог признања из локалне власти најављују завршетак асфалтирања пута ка Гостуши у дужини од два и по километра, али и подстицаје да се домаћинства уреде за пријем и смештај туриста.


ОД КАМЕНА, БЛАТА И ДРВЕТА

ПРОЈЕКАТ и студију заштите каменог села Гостуша у срцу Старе планине, протеклих неколико година урадили су стручњаци нишког Завода за заштиту, на чијем је челу Елена Васић Петровић. Она каже да је следећи корак техничка заштита самих објеката у селу, односно кућа које су у протекла два-три века подигнуте од камена, блата и дрвета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације