СТРАВИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА Мише Јанкетића: Молио је да му не кажу где живе синови човека који му је убио мајку

Новости онлине

недеља, 28. 08. 2016. у 14:34

СТРАВИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА Мише Јанкетића: Молио је да му не кажу где живе синови човека који му је убио мајку

Миша Јанкетић

Миша Јанкетић, један од великана српског глумишта, не прича често о свом животу. У својој потресној исповести испричао како је остао без оба родитеља и јако млад постао старатељ својој сестри Милени
Миша Јанкетић, један од великана српског глумишта, не прича често о свом животу. Ипак, сад већ далеке 1973. за Yugopapir је у својој потресној исповести испричао како је остао без оба родитеља и јако млад постао старатељ својој сестри Милени, али и шта је урадио кад је годинама касније сазнао да синови убице његове мајке живе у комшилуку.

"Сећам се добро тог дана 1943. године. Колона наших је излазила из Пљеваља. Колона партизана. Ишли смо за њом. Испраћали је. А кад смо журили уз брдо, ка кући Ђенисијевића, у којој смо становали, на другој страни, у Пљевља је улазила колона Немаца.

И данас их видим на мотоциклима. Видим њихове шлемове. И машинке. И чизме.

Мој отац, Радомир, био је у партизанима. Био је командант батаљона.

Мајку су били ухватили четници, и у Колашину осудили је на 21 годину робије.

Милену и мене чувала је стрина, па нас је једног дана ухватила за руке и одвела у Колашин. Право пред чувеног Павла Ђуришића, и рекла: “Ево ти, војводо, ово двоје деце Радомирово. Ти си их оставио без мајке, па их ти чувај!”

После су мајку пустили из затвора. Одвела нас је у Пљевља. Радила је на пошти. И тог дана кад смо испраћали колону партизана и дочекивали колону Немаца, мајка је од наших добила задатак да остане, да и даље ради на пошти. Иако за Немце... јер ће наши опет доћи.

Једнога дана испратили смо и колону Немаца. Са друге стране у град је ушла колона четника.

Моја мајка Милица радила је и даље на пошти. Сада за четнике.

Убрзо су почели да је позивају у команду. Препознао ју је четнички главар, поп Маца. Некада су заједно ишли у гимназију.

Поп Маца је у Пљевљима пронашао још неколико партизанских жена. И оне су морале да одлазе у команду.

Једном када се спремала да иде на саслушање, мајка ми рече:­ “Циле, мене ће да убију. Милену остављам теби у аманет. Ти да је чуваш и штитиш. Ти си мушка глава. Не дај је никоме, немој неко зло да јој учини”.

Није се више вратила моја мајка Милица.

Залуду смо Милена и ја ишли у команду и молили да не убију нашу мајку.

Једне ноћи, у Шеварима, убио ју је поп Маца. Са другим партизанским женама. Њих девет.

Дуго после тог догађаја, овде у Београду, у гимназији, рече нам разредна да узмемо по лист хартије. Издиктирала нам је позив за родитељски састанак. Требало је сутрадан да га вратимо са потписом родитеља.

Ја сам одмах потписао позив и пружио га разредној.

“Не ти, него отац да потпише”, подвикнула ми је разредна.

“Ја немам оца” ­ рекао сам.

“Па, нек ти потпише мајка”, рекла је нешто мирније.

“Ја немам ни мајку”, ­ одговорио сам.

После ме је одвела у зборницу и дуго ми се извињавала.

А ја је нисам ни за шта ни кривио.

Тада је и сазнала чије сам ја дете. Тада сам ја сазнао да је она школска другарица моје мајке.

– Ти знаш ко ти је убио мајку? – упитала ме је у једном тренутку.

– Знам – одговорио сам.

– Ти знаш да су живи његови синови?

– Да.

– Знаш да живе овде у Београду?

И то сам знао. “Они станују у мојој улици, у… ”

– Не! – вриснуо сам и пружио руку да разредној запушим уста. ­ – Не, немојте то да ми кажете. Нећу да знам где станују!"


(Извор: 24sata.rs)

Коментари (33)

Lubenica

28.08.2016. 15:51

A vi i dalje veličajte četnike...Obojica mojih dedova su bili u partizanima borili se protiv fasizma za slobodu svoje zemlje,za moju slobodu.Ponosam sam na njih.Moju babu su takodje cetnici proganjali i trazili da je ubiju zato sto se njen muz borio za svoju zemlju.

Nele

28.08.2016. 16:27

@ Lubenica - E vidiš,kod mene je bilo obrnuto.Deda je bio u četnicima a babu i njenu decu su maltretirali i partizani i Nemci kada nalete,mada je uvek govorila da Nemci samo pokupe šta ima po selu a partizani pored toga tuku,zlostavljaju,a nekoga i streljaju.Deda se borio sa verom u Boga i srpstvo jer su partizani branili da se ide u crkvu i da se pominje srpstvo uopšte.Tukli su popove a narodu ispirali mozak partijom i komunizmom.Ako je taj komunizam valjao,zašto su sve komunističke zemlje bile teška beda?

ДИЊА

28.08.2016. 17:25

@ Lubenica - Лубенице, мој деда и отац су били партизани. Међутим било је људи партизана који су чинили ВЕЛИКА злодела као што је било и четника великих злочинаца. Лоших је било и биће. Зато, лубенице не мисли да си само ти слатка или горка, кад постоји и диња. Поента је да нису СВИ у покрету (партизани и четници) били лоши, као што су наше несрећне и јадне комшије.

Деки

28.08.2016. 19:13

@ Lubenica - Да је више Срба (људи уопште) попут "Диње", овај свет би био много пријатније место за живот, а Србин би Србину био брат, највећи и најважнији!

prijatelj

29.08.2016. 08:38

@ Lubenica - Nele,sve komunisticke zemlje su bile teska beda jer zapad se uvek zdusno upinjao da urusi sve sto je mirisalo na komunizam. To je za imperijalisticke sile bila nocna mora . Drugo , ljudska sitna dusa nasa. Uvek imamo one koji bolje rade za tudjina nego za svoju zemlju.

naranca

29.08.2016. 12:53

@ Lubenica - @dinja Niko I ne kaze a su svi bili losi/dobri.Samo se gleda procenat %.A procenat dobrih preteze za partizane.

Деки

28.08.2016. 16:16

Веома потресна, ратна прича. Молим Новости да буду непристрасни и коректни, па да објаве још једну ратну причу из околине Крушевца, где је малолетно дете свирепо страдало од руку партизана, само зато што му је отац био четник, а којег су безуспешно ти исти партизани покушавали да ухвате. Село се зове Бован, а тамошњи људи и дан данас избегавају ту тему!

Nelka

17.12.2017. 11:41

@Деки - Ma nemoj tako,partizani čobani su bili gospoda a školovana Kraljeva vojska divljaci.

D.P.

28.08.2016. 16:22

Otac mi nije nikada bio komunista ali je bio partizan od 1942. i nikada se nije mešao u politiku. Samo mi je jednom rekao da su četnici bili ološ!

Smrt ili sloboda

17.12.2017. 11:39

@D.P. - A moj deda eto pričao obrnuto i posle golgote na Golom Otoku!Pozdrav iz Loznice,prvog oslobođenog grada u Evropi od fašističke okupacije!Oslobodili su ga četnici 31 avgusta 1941 godine sa četničkim komandantom potpukovnikom Kraljeve vojske Veselinom Misitom koji je tu i poginuo.

petar III

21.07.2018. 16:42

@D.P. - Nije tacno ! Necu da napisem da lazes, ali cinjenice ne govore u prilog tvojoj tvrdnji.

Утеривач

28.08.2016. 17:23

Ма није тај поп био злочинац , само "антикомуниста" данас "зрео" за рехабилитацију! Ужас!

naranca

29.08.2016. 12:33

@Утеривач - @uterivac Ma bio je ''umerena opozicija'' kao ISIS.

Moravac

28.08.2016. 17:45

Ja znam za jednu vrlo sličnu, pa čak i goru priču od ove ali su strane bile dijametralno suprotne.

Утеривач

28.08.2016. 20:46

@Moravac - И уколико је то истина (а било је злочина на свим странама) , јел` то оправдава наведени злочин?

petar III

21.07.2018. 16:41

@Moravac - Da jesu slicne, ali nisu iste: cetnici su ubijali za sebe i za naciste, a partizani su ubijali nacisticke saradnike.

Павле

28.08.2016. 18:59

И ја знам једну причу.. Али потпуно супротну.. Да видите шта су партизани урадили са породицом мог оца.. Који је истина био у четницима... Ово су све страхоте братоубилаштва.. Не поновило се никад више !

lili

28.08.2016. 22:17

Biće da su na Balkanu svi ratovi građanski zato je teško prebrojati žrtve jer se mi poubijamo više međusobno nego što nas ubija okupator . Najviše poubijamo međusobno žene,decu,starce, nemoćne u kućama ,na pragu .U borbama manje pogine , zato su tačne priče da se na Balkanu ide u rat da se spase život .A ratovi su primitivni, divlji bez cilja i ikakvog smisla ,da poravnavamo račune? Pa to su krvne osvete ! Da uzmemo ovu ili onu teritoriju, crkvu,brdo ili grad?A ko će tamo da živi?

naranca

29.08.2016. 23:33

@lili - ma nisu to ratovi to su uverljive krvave predstave da se zadovolje trenutni gostujuci'' kriticari''=okupatori a I da bi preziveo neko od nasih'' glumaca''=narod.

Питање

29.08.2016. 01:32

Реципрочно од немачког окупатора, који је за једног од комуниста убијеног свог војника стрељао 100 недужних Срба, најмање је исто толико спашено Срба физички уништеном само једном комунистичком борцу.Шта је онда било погрешно у њиховом прогону?

naranca

29.08.2016. 12:40

@Питање - @pitanjePa skoro nista...... E a da su se svi (a Bogami I jesu skoro svi) tako ponasali u okupirnoj EU,danas bi u svakom vecem gradu imali Hitlerov mauzolej.A Lovcen bi bio lovacka kucica za penzionisane ss oficire .Crnogoraca normalno ne bi bilo.Sta je pogresno?

naranca

29.08.2016. 15:17

Sad mi je jasno zasto je Misa veliki umetnik!Zato sto je pre svega veliki covek.Ovakvo hriscansko oprastanje je odlika samo giganata ljudskog roda.Bog te blagoslovio Miso.

muka mi je od veličanja četnika zadnjih godina - kao sve izmislili komunjare

30.08.2016. 00:31

Ajde sad četnici, da čijem ono - neka su ih ubili bili su partizani - legitimne mete.

Нека буде што бити не може

15.05.2019. 13:37

У братоубилачком рату победник је у