Сећање на ослободиоца и његову војску

М. КРАЉ

16. 08. 2016. у 15:17

Годишњицу смрти краља Петра Првог обележиће реконструисање његове ратне униформе и изложба радова Павла Васића

Сећање на ослободиоца и његову војску

НА 95-годишњицу смрти краља Петра Првог Карађорђевића, у уторак ће, у кући у којој је живео, а која је данас културни центар са његовим именом, стална поставка постати богатија за реконструисану ратну униформу. У њој је краљ српску војску предводио у славном ослободилачком походу.

Сећање на чика Перу и херојску епопеју увеличаће и изложба цртежа и акварела Павла Васића (1907-1993), сликара, историчара уметности, критичара и професора Универзитета, који је био посвећен проучавању војног костима, због чега се сматра оснивачем униформологије код нас.

Избор око 40 радова, који је направио његов син, сликар и професор Чедомир Васић, припада серији дела насталих за потребе књиге "Униформе српске војске 1808-1918", објављене пре више од три деценије. Реч је о студији у којој су, поред научног разматрања и приказа развоја српских униформи, штампани и Васићеви цртежи и акварели, који нису само реконструкција и илустрација војног службеног одела, већ и аутентична уметничка остварења. Оригинали тих радова данас су власништво породице овог уметника и истраживача.

- Поред тога што историјски тачно и верно документују како је била обучена војска краља Петра, радови су на известан начин везани и за лична сећања мога оца, који је у то време био дечак - каже, за "Новости", Чедомир Васић. - Поставка даје увид и у то како се, са променом друштвених околности, та униформа мењала од 1903. до 1921. године, од доласка на власт Петара Првог па до његове смрти.

У заоставштини Павла Васића налази се и значајан број других сликарских радова који се баве овом тематиком, а актуелна поставка нуди увид како у разноврсност униформи, тако и у његово сликарско умеће. Ликовне радове прате и одговарајућа текстуална образложења из Васићевих писаних радова.

Изложба "Војска краља Петра Првог на акварелима Павла Васића" биће отворена у среду 17. августа у 20 часова, а већ у четвртак, а потом и суботу, од 17 часова, биће организована и стручна вођења. Домаћин ће бити управо Чедомир Васић, који је, настављајући и на овом пољу оно што је његов отац започео, пре 15 година био аутор изузетно посећене и награђиване поставке "Службено одело у Србији у 19. и 20. веку" (Галерија САНУ).

- Оригинални цртежи и акварели остали су у нашој породици и не размишљамо да их на било који начин отуђујемо, јер је највећи део њих постао доступан јавности кроз књигу, које, нажалост, више нема у књижарама, јер је давно штампана и распродата - објашњава професор Васић. - Отац је још за живота припремио друго, допуњено издање, које би могло да се штампа, али нам се још није јавио издавач који је за то заинтересован.

РАТНА, ПОРЕД ПАРАДНЕ

РЕКОНСТРУКЦИЈА униформе коју је краљ ослободилац носио током Првог светског рата, део је ширег пројекта Куће краља Петра, у оквиру кога ће бити направљене реплике свих његових униформи. У сталној поставци, нови експонат, који је реконструисао костимограф Борис Чакширан у сарадњи са ученицима Школе за дизајн, наћи ће се поред краљеве парадне униформе. Поставку ће вечерас од 20 часова отворити Драгомир Ацовић, хералдичар и члан Крунског већа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)