Плануле карте за Коштану

В. Вујиновић

05. 08. 2016. у 15:12

Плануле карте за Коштану
Велико интересовање за вечерашњу премијеру Младеновићеве представе. Изненадни одлазак Боже Вреће неће наудити идеји

КОШТАНА" ће свакако бити прича о нечем посебном. Биће то прича о слободи, о праву да се другачије воли, мисли, доживљава свет око себе, о неком ко разобличава мрачни оквир паланке, са којим се паланка ненавикнута на друго и другачије сурово обрачунава - рекао је редитељ Кокан Младеновић на конференцији за новинаре у Тивту у галерији Летњиковца "Бућа", пред вечерашњу премијеру представе која је изазвала велику пажњу јавности.

Карте су муњевито распродате и за премијеру и за прву репризу. Скандал који је, због болести, изненадним напуштањем пројекта и насловне улоге изазвао певач севдалинки Божо Врећо, као магнет је привукао публику која са нестрпљењем чека да види шта ће на крају испасти од новог виђења класика Боре Станковића, и како ће се у лику Коштане снаћи принудна замена глумица Емина Елор.

Младеновић је "Коштану" читао као посвету таленту, слободи и рушењу устаљених правила, па зато потез Врећа, како је рекао, само концепцијски мења причу, али не може јој наудити:

- Мења се тежиште еротског дуализма. Оно што ће Емина Елор донети јесте посвета слободи некога ко другачије воли, коме нису страна ни хомосексуална искуства у љубави и свему што га окружује. Тај део еротске провокације свакако остаје.

Избор Емине Елор, првакиње новосадског позоришта, тако даје нове ослонце темељним идејама представе:

- Желим да позориште живи без обзира на околности, без обзира на то како се одвија један процес. Представе се морају родити и најбитније је да смо успели у томе - рекла је ова глумица.

У улози Хаџи Томе је Емир Хаџихафизбеговић, који каже да су у овом читању "Коштане" имали театарски задатак који стоји од античке Грчке до данас, а то је да отвара проблеме и поправља људе:

- Дуго у театру нисам наишао на овако сјајне колеге, на ауру коју је представа имала, до случаја који је већ "пасе". Имали смо рукометну замену и кренули смо да радимо. Имали смо генералну пробу и јако сам задовољан. Мислим да имамо златну полугу, а ово је колективна победа.

По речима глумице Српског народног позоришта Гордане Ђурђевић Димић, која тумачи улогу Хаџи Томине жене Кате, уместо до сада препознатљиве, рапсодично и магично реалистичне, пред гледаоцима ће овог пута бити Коштана која је сурова и примерена времену у коме живимо:

- Овде ратују муж и жена, брат против сестре, сестра против брата, ратују породице и Коштана, полови, и то је оно што узнемирава.


ПОДЕЛА

ПРЕДСТАВА "Коштана", премијерно ће бити одиграна вечерас (5. августа) на Летњој позорници у Тивту. Поред Емине Елор у представи играју Емир Хаџихафизбеговић, Емир Ћатовић, Милан Ковачевић, Небојша Дугалић, Радоје Чупић, Александра Плескоњић Илић, Гордана Ђурђевић Димић, Даница Грубачки, Нина Рукавина, Андреја Кулешевић, Јелена Марковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

MK

05.08.2016. 15:36

Neka je propala predstava! Skrnaviti lik i delo Bore Stankovića je nedopustivo!!! Koštna sa bradom i brkovima!!! Nikad bilo niti će biti!!! Boža cenim kao pevača i umetnika, ali što je mnogo, mnogo je!!! O ukusima ne vredi raspravljati, ali volim samo da ga slušam, ali nikako gledam!

Srbo

05.08.2016. 16:02

Hadzinafizbegovic izgleda ne izlazi iz Srbije.Postujem B.Stankovica i njegovu Kostanu,ali za Emira bi bilo korektno da u Srbiji prikaze svoju monodramu "Godine prevare".Tako bi ovdasnja publika bila upoznata sta on misli o ovoj zemlji.

Lana Schwartz

05.08.2016. 17:37

Vreću će veceras jos vise da pozli,kad predstava bude uspjesno odigrana i bez njega.Steta!Nije mu ovo trebalo!

mihailo

05.08.2016. 22:39

Ipak največa krivica je SAMO do reditelja. Reditelj je morao da ima barem dve ravnopravne podele... Alternacije za savku ulogu.. Pogotovo što je insistirao na novom čitanju klasike...Ovako samo krpež ! A, možda je i ovo smislio kao odstupnicu jer je zalogaj bio prevelik. !!!

Logic

06.08.2016. 09:04

Ništa novo. Samo uklapanje u trenutne svetske trendove, bolje da ih ne nabrajam pojedinačno, a obuhvata ih prihvatanje prava na "biti drugačiji". Ipak je bradata Končita kročila prva u planetarnu slavu. Ako je hteo da bude ispred vremena, reditelj je morao da iznenadi gledaoce ne samo muškom Koštanom, već trudnom muškom Koštanom! Nauka trenutno radi na ostvarenju muške trudnoće. Bilo bi mnogo interesantno da se potencijalni očevi Koštaninog deteta pozavade oko slave očinstva!