ТРЕЋИ међународни позоришни фестивал "Нови Тврђава театар" почиње у недељу у Чортановцима и у наредних шест дана понудиће публици под отвореним небом седам представа из Србије, Хрватске и БиХ: по избору уметничког директора и председника Савета фестивала Виде Огњеновић.

У селекцији наше познате књижевнице и редитељке нашла су се остварења најзначајнијих редитељских имена из окружења (Александра Поповског, Оливера Фрљића, Дина Мустафића), али и оних пред којима је будућност у којој ће име тек да стекну - студената глуме.

- Разноврсност је, по мом мишљењу, један од важних критеријума за састављање репертоара. Једна или две представе су овог пута, нажалост, изостале због материјалних императива, што нам није било непознато ни у бољим временима, а камоли данас - каже за "Новости" Вида Огњеновић.

На констатацију да се сваке године, у доба фестивалског "шпица", у јавности постави питање имамо ли и превише фестивала у време оскудице, наша саговорница каже:

- Почнимо да се питамо да нам није превише кладионица и коцкарница, да нам није превише забавних вашара и разбибрига којом се анестезирамо пред сазнањем да лагано постајемо културни Бангладеш! Много је лакше и једноставније укидати фестивале него истраживати начине на које се материјална оскудица не очитује најпре у култури, односно - она се код нас у култури просто подразумева у свако време.

"ПРИЧА О ВОЈНИКУ" ПОДИЖЕ ЗАВЕСУ ФЕСТИВАЛСКУ завесу у недељу увече подиже представа "Прича о војнику" Гаја Вацмана, следи Piaf Marche Новосадскоg позориштa, a потом "Арт" Јасмине Резе (у режији Миљана Прљете) и продукција "Три за грош". Представе "Бити или не бити" и "Симпатија и антипатија" (по делима Шекспира и Нушића) изводе студенти у класи професора Божидара Ђуровића и Виде Огњеновић. У Чортановце из Загреба долази и "Јазавац у Керемпуху" (ауторски пројекат Оливера Фрљића), а из Сарајева "Наш разред", у режији Дина Мустафића. Фестивал затвара "Дух који хода" Дејана Дуковског (у поставци Александра Поповског) и извођењу СНП-а.

Иначе, "Нови Тврђава театар" је фестивал такмичарског карактера, а награде ће бити додељене у категоријама - најбоља представа, режија, мушка и женска улога и специјална награда. Ово фестивалско издање, иначе, обележиће и неки будући глумци, који ће можда једног дана достићи популарност и умеће Наде Шаргин, Ивана Босиљчића, Игора Ђорђевића или Слободана Стефановића. Сви они су своја прва уметничка знања и кораке стекли управо у класи Виде Огњеновић.


Шта је најважније што им је професорка говорила?

- Презирите све врсте превара и у животу, и у глуми, и у љубави. Глумца варалицу открије публика, човека варалицу открије полиција, љубавника варалицу открије сопствена празнина...

Ето, видите да су ме послушали. Постали су добри глумци, а у доброј глуми нема обмана. О осталом да и не говоримо.

Упоредо са радом на фестивалу из пера Виде Огњеновић настају нови роман и драмски текст. Тим поводом каже:

- Не знам да ли ћу роман завршити до Сајма, мада бих волела, а драмски текст остављам после тога. Имам већ контуре, не би ми много требало да довршим.