Почаст Царевцу

М. МИРКОВИЋ

07. 07. 2016. у 15:20

Почаст Царевцу

Са прошлогодишњег такмичења виолиниста

Традиционални фестивал народне музике у Великом Градишту од 12. до 15. јула. Главни догађај је такмичење певача и виолиниста

РОМАНТИЧНА варош на обали Дунава, Велико Градиште, средином овог месеца - ове године од 12. до 15. јула, већ традиционално постаје престоница српске народне музике. Овде се слави Властимир Павловић Царевац, виолиниста и родоначелник српске народне музике, великан који стоји, раме уз раме, са родоначелником српске класичне музике - Стеваном Стојановићем Мокрањцем.

- Што су "Мокрањчеви дани" за класичну, то су за народну музику "Царевчеви дани" - каже за "Новости" професор Никола Рацков, председник Уметничког савета фестивала. - "Царевчеви дани" су фестивал основан 1995. године, на 30. годишњицу Царевчеве смрти. Фестивал смо започели етномузиколог др Драгослав Девић и ја, са челницима Великог Градишта, а данас је уметнички директор фестивала мр Мирјана Дробац, етномузиколог у Музичкој продукцији РТС. Манифестација је "преживела" пуне 22 године и остала окосница српске народне музике, а наше солисте, и певаче и виолинисте, традиционално прате најбољи ансамбли Музичке продукције РТС, која је такође међу оснивачима фестивала.

Током четвородневног фестивала "Царевчеви дани", улаз на све програме је бесплатан, а главни акценти су на такмичењу певача (Царевац је био изузетан педагог певача) и на такмичењу виолиниста. Ове године солисте ће пратити Народни ансамбл РТС-а под управом Синише Вићентијевића.

- Упркос константно тешкој материјалној ситуацији, овај фестивал сваке године чини одређене искораке, чиме унапређује своју јединствену мисију - наводи Рацков. - Тако ће, на 22. фестивалу, заживети и Спомен-соба Царевца, а градиштански сликари, на својој традиционалној фестивалској изложби, приказаће чак седам радова посвећена Царевцу, ЛАНАМ у Костолцу трајаће дан дуже, "Царевчев подијум" постаје традиционална вечерња манифестација у Градишту, на којој се приказују документарни филмови о Царевцу и Мокрањцу.

Легендарни Властимир Павловић рођен је у селу Царевац, које припада општини Велико Градиште, па по називу села носи и надимак. Сваке године, један дан фестивала резервисан је за то село, што се претвара у прворазредну уметничку свечаност, објашњава Рацков, уз напомену да ће ове године то бити 13. јул.


ЛЕТЊА АКАДЕМИЈА

ЛАНАМ - Летња академија народне музике, одржава се у оближњем Костолцу током целог фестивала "Царевчеви дани", а води је искусни педагог Зоран Бахуцки.

- Ту се виолинисти припремају за финални наступ, прелазе и шире градиво, а у плану је да се ЛАНАМ прошири и на припрему певача, као и да се отвори према некој новој инструменталној дисциплини - на пример, према народној фрули - објашњава Рацков.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације