Петру Крду за Лидију Димковску

Д. Бт.

04. 07. 2016. у 18:44

Престижна европска награда за поезију "Петру Крду" додељена је угледној македонској песникињи Лидији Димковској

Петру Крду за Лидију Димковску

Лидија Димковска

ПРЕСТИЖНА европска награда за поезију "Петру Крду" додељена је угледној македонској песникињи Лидији Димковској (1971), добитници неколико националних и европских признања.

Ово је саопштено на конфренцији за штампу у понедељак у Вуковој задужбини, на којој је представљен и нови број часописа "Ковине". У образложењу награде, коју додељује КОВ, чланови жирија др Драшко Ређеп, Ана Бландијана (Румунија) и Вјачеслав Купријанов (Русија) између осталог наводе:

- Поезија Димковске сугерише моћ и мисаону димензију древног македонског језичког израза, као и рани потоњи глас. Њен готово револуционарни скок у истраживање света у себи и око нас остварио је неке од изузетних тренутака. Они имају своју прошлост, али исто тако својим привлачним осећањем за рапсодију сугеришу читав антологијски пресек македонске књижевности, од патетика и мистике до ирационалног проседеа. Такозване скрајнуте могућности разумевања, песникиња уводи на велика врата у свет нове метафизике, огољености смисла, релативизам важности.

Димковска је до сада најмлађи добитник ове награде коју је, како је подсетила Ана Крду, још 1991. додељена шведском песнику Томасу Транстремеру, који је чак 20 година касније добио Нобелову награду. О награђеној ауторки и значају признања говорили су Љубомир Милутиновић, управник Вукове задужбине, др Драшко Ређеп, главни и одговорни уредник КОВ-а, песник и преводилац Душко Новаковић, издавач и књижевни критичар Ненад Шапоња, као и Сања Вукељић, члан УО КОВ-а.

Своје песме и прозу објављене у "Ковинама" читали су Радмила Лазић, Борислав Михајлов, Гордана Влаховић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације