Изложба Богољуба Бобе Јовановића у Музеју Цептер

М. А. К.

27. 06. 2016. у 23:08

На свечаном отварање поставке "Повратак блудног сина", у петак 1. јула, биће промовисана и монографија посвећена овом аутору

Изложба Богољуба Бобе Јовановића у Музеју Цептер

„Син од Танталуса“

ПРВОМ добитнику награде која носи име академика Стојана Ћелића, сликару Богољубу Боби Јовановићу (1924), крајем овде недеље биће постављена изложба у Музеју "Цептер". На свечаном отварање поставке "Повратак блудног сина", у петак 1. јула, биће промовисана и монографија посвећена овом аутору који је већи део свог стваралачког века провео у Паризу и Њујорку, због чега је код нас његов опус био мање познат.

После две успешне изложбе, Јовановић је родни Београд напустио 1953. Трећу београдску изложбу одржао је тек 2006. у Графичком колективу, иако се из Америке вратио средином осамдесетих година прошлог века. Припремање изложбе и монографије захтевало је велики истраживачки рад, како би се расветлила помало загонетна личност уметника и његово дело, које у већем делу није сачувано: нестало је све оно што је стварао у Паризу, а и много тога што је урадио у Њујорку. Од уља на платну, тренутно су доступне само две апстрактне слике и неколико портрета. Нешто боља ситуација је када су цртежи у питању - постоји велики број оних урађених на малим форматима, често на канцеларијском папиру. Користио је оловку, угљен, перо (туш, бајц, мастило), четку (лавирунг, темпера) и обилно у неким делима восак. Урадио је доста аутопортрета (оловком, угљеном, у боји), мушких и женских портрета знаних и незнаних личности, актова, пејзажа и ведута, значајних зграда, слободних композиција... Сви су они из времена пре ауторовог одласка у Париз и тек понеки донет из Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације