Такси до музеја

М. А. К.

24. 06. 2016. у 22:16

МСУ отвара међународну поставку "Наопачке: удомити критику". Један перформанс нуди бесплатну вожњу до изложбе

Такси до музеја

У ПРОСТОРУ некадашње војне штампарије у Ресавској улици бр. 41, који чека реконструкцију како би удомио збирке Музеја града Београда, сместиће се у наредних месец дана поставка "Наопачке: Удомити критику". Тема ове међународне изложбе са делима више од 30 аутора из земље и иностранства, а која се отвара вечерас у 19 часова, је преиспитивање улоге музеја, галерија и других институција намењених савременој уметности у време транзиције.

Организатори пројекта који ће пратити и перформанси и панел дискусије су Музеј савремене уметности из Београда и Градска галерија уметности Љубљана, а реализовао је кустоско-истраживачки тим у коме су Зоран Ерић, Аленка Грегорич, Вит Хавранек, Сузана Милевска, Владимир Видмар и Ралука Војнеа. За отварање су предвиђени перформанси Ивана Мудова ("Румунски трик") и Јусуфа Хаџифејзовића ("Власништво празнине"), док су викенд и понедељак, од подне до осам увече резервисани за перформанс Младен Миљановић "Такси до Музеја". Овај уметник ће бити на располагању да, после СМС-а упућеног на број 061-1335-406, публици пружи бесплатну вожњу до Музеја!

Током две панел-дискусије у суботу, чији ће учесници бити уметници и кустоси, разговараће се о односу између институција и уметника. Део овог међународног пројекта је и "Привремена радна соба" која се састоји од три секције.

Прва је већ развијена у Љубљани за изложбу "Обрнуто - Не тако бела коцка", и представља истраживања различитих простора за представљање уметничких пројеката, док је друга настала за потребе београдске изложбе и промишља ситуацију трајне кризе с којом се суочава њен домаћин, МСУ, током последњих девет година због недовршене реконструкције. Трећа секција покреће расправу о феномену музеја које оснивају сами уметници. Биће представљени Анти-музеј, Владимира Додига Трокута, Маузолеј историје уметности Београд и Метафизички музеј Ненада Брачића, Музеј детињства Владимира Перића, Музеј зеца Николе Џафа, П.А.Р.А.З.И.Т. Музеј Тадеја Погачара, УМ - Унутрашњи музеј Драгана Папића и Југомузеј Мрђана Бајића.

Због дуготрајне институционалне кризе на београдској сцени, где су два најважнија музеја затворена више од деценије, изузетно је значајно размотрити ново промишљање улоге ових институција у друштву, сматрају организатори ове смотре.


УЧЕСНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ

УМЕТНИЦИ, чија дела чине ову поставку су, између осталих су Азра Акшамија, Лучезар Бојаџијев, Јане Чаловски и Христина Иваноска, Власта Делимар, Горан Ђорђевић, Миклош Ерхарт, Стано Филко, Јусуф Хаџифејзовић, ИРВИН, Сања Ивековић, Далибор Мартинис, Алекс Млинарчик. Учествоваће и Тадеј Погачар, Зоран Поповић, Владан Радовановић, Тамаш Сентјоби, Шкарт, Аполонија Шуштершич и Бојана Кунст, Раша Тодосијевић, Горан Трбуљак и други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације