У КУЛТУРНОМ центру у Мадриду вечерас почиње филмски циклус "Ко то тамо пева? Срби кроз свој филм", као део манифестације коју организује Хиспано-српско културно удружење "Иво Андрић".

Шпанској публици представиће се редитељ Слободан Шијан, који ће разговарати са гледаоцима после пројекције филма "Ко то тамо пева", који се убраја у култна остварења српске кинематографије. На програму је и "Варљиво лето `68", остварење Горана Паскаљевића из 1984, награђивано на светским фестивалима. Циклус српских филмова (на шпанском језику) наставља се 23. јуна, приказивањем "Енклаве" Горана Радовановића, који ће се представити публици заједно са глумцем Гораном Радаковићем. Програм се завршава 1. јула, пројекцијом филма "Кругови" Срдана Голубовића. Гледаоци ће имати прилику да после приказивања ове потресне драме разговарају са Радетом Алексићем, оцем Срђана Алексића, чија је животна прича инспирисала радњу филма.

Пре сваке пројекције премијерно ће бити приказана по једна епизода документарног серијала "Бити човек - Иво Андрић". Пројекције ће се одвијати у аудиторијуму Куће за читаоце (Casa del Lector), у културном центру Матадеро у Мадриду, на чијем је челу Сесар Антонио Молина, бивши шпански министар културе. Овај програм суфинансирала је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Поред филмског циклуса, шпанска публика имаће прилику да види изложбу "5 уметника и 5 српских филмова", и да упозна младе српске сликаре који живе у њиховој земљи. Ту је и концерт трија "Судба", са музиком из приказаних српских филмова.

РАДИОНИЦА КУЛТУРЕ

ХИСПАНО-српско културно удружење у Амбасади Србије у Мадриду већ четири године организује радионицу српског језика и културе. Преко тридесет породица, углавном мешовитих бракова српске дијаспоре у Шпанији, учлањено је у ово удружење. Њихов циљ је јачање културних веза Србије и Шпаније, промоција српске историје, културе и традиције, као и развијање културне размене двају народа.