ЗОРАН Симјановић, наш чувени композитор филмске музике, добио је светску награду Global Short Film Awards у Њујорку за музику коју је компоновао у словеначком кратком играном филму "Марио је гледао море заљубљеним очима", редитељке Светлане Драмлић.

Свечана додела овог високог признања заказана је 21. мај, на фестивалу у Кану, где ће бити уприличено и приказивање најбољих остварења награђених у Њујорку. У изјави за "Новости", композитор, који је током педесетогодишње каријере потписао музику у култним југословенским и српским филмовима, каже да је изненађен наградом.

- Веома се радујем, наравно, поготову што нисам очекивао признање. Али неки људи у свету ипак су приметили шта сам урадио. Леп је осећај кад сазнате да вас негде примећују и вреднују. Овај филм је био на нашем Кратком метру, па није добио ништа - каже Симјановић.

Он, међутим, неће ићи у Кан по награду.

- Знам како изгледа канска "фрка", био сам тамо. Нека иду клинци из овог филма да виде шта је Кан. Редитељка Светлана Драмлић, Боштјан Качичник, Саша Јовичић и Петар Стојичић, који су у Њујорку награђени за најбољи звук.

"Марио је гледао море..." изабран је међу 1.400 пријављених филмова из 80 земаља, а главне улоге играју наша Бранка Катић и Душан Шаротар, који је и сценарист. Позив за сарадњу на овом филму, а затим и награду, Симјановић је добио у тренутку док пише књигу "Како сам постао и престао да будем филмски композитор".

- Једино што сам радио у последње време било је у Словенији, компоновао сам музику и за кратки филм "Чежња", који је Дејан Караклајић тамо снимао. Али код нас и даље нема пара за нове филмове, и не верујем да ћу овде у догледно време нешто радити. Срђан Карановић, рецимо, више неће да снима, Горан Марковић би хтео, али нема средстава. Невоља је што неки наши фантастични редитељи моје генерације, који би могли да режирају сигурно још десетак година, више не раде. То је бесмислено. Замислите када би неко рекао Новаку Ђоковићу да више нема пара за његове турнире, па да сачека коју годину - истиче Симјановић.