ПУБЛИКА је синоћ уживала у магији сликарства Љубице Цуце Сокић. Отварање изложбе "Пут ка апстракцији" у Кући легата окупило је многобројне љубитеље ликовне уметности и стваралаштва уметнице која је својим делом обележила 20. век.

Директор Филип Брусић Ренауд подсетио је присутне да је Цуца Сокић била један од родоначелника идеје да се отвори Кућа легата.

- Верујући да ће Кућа легата живети, Цуца је завештала 27 слика које је дуго чувала и много волела. Племенита идеја, коју је делила са колегом Недељком Гвозденовићем, остварена је 2004. године - рекао је Брусић.

Изложба на неколико нивоа говори о стваралаштву Љубице Сокић.

- Покушали смо да разјаснимо њен пут ка геометријској апстракцији - истакла је ауторка изложбе Ана Поповић Бодрожа. - Цуца је храбро ушла у ново поље у коме се остварила другачије од других. Њена геометрија је топла. Надам се да ће изложба остати забележена као истраживачки подухват.

Осим дела које је завештала Кући легата, у поставци су слике позајмљене из Народног музеја, Музеја савремене уметности и колекције породице Гаталовић.

- Цуца је поклонила своје слике значајним институцијама - галеријама и музејима. Кућа легата је, међутим, једина смогла снаге да дела која је добила конзервира и редовно излаже - рекао је сликаркин унук Миомир Миша Гаталовић. - Народни музеј годинама не ради, а и у Музеју савремене уметности су затворена врата. Зато је Кућа легата много значајнија него што на први поглед изгледа.