Софи Кинсела: Смех нам је данас преко потребан

Драгана МАТОВИЋ

03. 04. 2016. у 18:53

Бестселер писац Софи Кинсела, за "Новости", о купохоличарки Беки Брендон, стварању ликова... Писање комедијa представља озбиљан посао. Сјајан је осећај кад чујеш да се читаоци смеју док читају

Софи Кинсела: Смех нам је данас преко потребан

БРИТАНСКА списатељица Софи Кинсела вратила се са омиљеном купохоличарком Беки Брендон! У најновијем наставку популарног серијала "Купохоличарка спасава ствар", Беки креће у акцију да исправи неправду у урнебесној завршници своје америчке авантуре коју је у претходној књизи започела у Холивуду.

Најпопуларнија купохоличарка на свету, чије су мисли само лутале од "морам имати" до "неизоставно купити", у новом роману, који је код нас објавила "Лагуна", као да је изгубила жељу за куповином. Зашто се Беки променила, да ли је љубав према породици надвладала њен нагон за куповином, ексклузивно, за "Новости", открива Софи Кинсела.

- Беки је одрасла - каже Кинсела. - Много тога се у њеном животу променило. У праву сте кад кажете да је у овој књизи Беки заправо сазрела. Почела је да губи дугогодишње пријатеље, њена породична ситуација је постала компликована и нормално је да се уплашила. Али Беки је снажна и издржљива личност. У себи проналази снагу да у свом маниру, на забаван и духовит начин, као победник изађе из најтеже ситуације. Зато је и волимо.

Серијом романа о купохоличарки, Кинсела је освојила милионе читалаца. Некадашња новинарка, а сада једна од најчитанијих списатељица привукла их је шармантном и духовитом причом. Беки је просто немогуће не волети - она је сјајна, великог срца... Чак и када се све наизглед чини мирно, њен урнебесни таленат за упадање у невоље превладава, што читаоце наводи на смех до суза.

- Беки је врло забавна и симпатична - говори Кинсела. - Има мане које је чине још шармантнијом. Веома је искрена у вези с њима. Она често сагледава ствари погрешно, из неке само њој знане визуре. Због тога често запада у проблеме, које решава оптимизмом и проницљивошћу. Мислим да је читаоци управо због тога воле и радо се идентификују са њом.

МЕЂУ НАЈБОГАТИЈИМ ЖЕНАМА БРИТАНИЈЕ КИНСЕЛА живи у Лондону са супругом и петоро деце. Продала је довољно књига да се нађе међу 100 најбогатијих жена у Британији. Успех серијала о купохоличарки запао је за око холивудском продуценту Џерију Брукхајмеру. Филм "Исповест купохоличарке" постигао је велики успех у биоскопима. Ускоро се очекује прелаз на велико платно још једне Кинселине књиге. Реч је о роману "Богомдана домаћица".

Софи Кинсела је заправо псеудоним Медлин Викам. Софи је њено средње име, а Кинсела мајчино презиме. Пре него што је постала писац, радила је као новинар.

- Пратила сам сектор тржишта и финансија. Исти посао имала је Беки у "Тајном свету снова једне купохоличарке", првој књизи серијала. Измаштала сам Бекин лик у редакцији. Једног дана, била сам на послу, синула ми је идеја - шта би се догодило када би новинарка која пише о финансијама била и зависник од куповине. Све је почело од тога - каже нам Кинсела.

Да ли је због тога што је и сама била новинар многи поистовећују са Беки, Кинсела одговара:

- Можда то значи да сам себе уградила у њен лик, али инспирисали су ме и други људи. Имам две сестре и много дивних блиских пријатеља са којима се дружим још од школских дана. Сигурна сам да су неке од њихових особина уткане у моје ликове. Ипак, много људи, па и мојих пријатеља, повезује ме са Беки. Донекле су у праву, јер заиста имам купохоличарске моменте.

Осим књига о купохоличарки, Кинсела је написала и неколико романа са другачијом тематиком. Недаво се опробала у још једном жанру - "Потрага за Одри" је роман за младе.

- Моје књиге су као моје бебе - каже Кинсела. - Не знам коју бих од њих изабрала. Можда сам, ипак, најслабија према роману "Тајни свет снова једне купохоличарке". Тада сам први пут упознала Беки.

Водећа списатељица чиклит бестселера, "лаког штива" намењеног првенствено за даме, читаоце освоја хумором, а не јефтином љубавном причом.

- Увек сам веровала да је писање комедије озбиљан посао - каже Кинсела. - Највише волим кад ми читаоци кажу да су се смејали уз моје књиге. Озбиљно радим да их насмејем - закључује Кинсела.

СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У СРБИЈИ

КИНСЕЛА је веома популарна у Србији, али никад није била овде. Српски издавач интензивно покушава да је доведе следеће године, јер су сва њена гостовања за 2016. раније испланирана. Кинсела се захваљује свим читаоцима у Србији и признаје да није веровала да ће имати толико обожавалаца широм света.

- Још су актуелне промоције мог најновијег романа - каже Кинсела. - Планирано је много догађаја. Срећна сам што сам писац пуно радно време. Кад не пишем књиге, говорим о њима. Идем на догађаје. Упознајем дивне читаоце. Али време кад завршим књигу користим и да размишљам о новој.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације