Заљубљени Љоса дува свећице

А. П.

уторак, 29. 03. 2016. у 21:37

Заљубљени Љоса дува свећице
Марио Варгас Љоса, у присуству угледних званица и у друштву нове ђивотне сапутнице Исабел Прејслер, прославио 80. рођендан. Међу присутнима и колега Орхан Памук

ПЕРУАНСКИ нобеловац Марио Варгас Љоса прославио је у понедељак у Мадриду 80. рођендан, у присуству нове животне сапутнице Исабел Прејслер, тројице бивших председника држава, колеге нобеловца Орхана Памука и неколико десетина угледних личности из јавног и културног живота.

На свечаној вечери, славни писац се са бине кратко обратио присутнима, одувао свећице са рођенданске торте, а потом се посветио својим гостима, разговарајући са сваким појединачно. Међу славним званицама било је највише политичара, попут бивших шпанских председника, Хосеа Марије Аснара и Фелипеа Гонсалеса. Њима двојици је припала част и да отворе и затворе семинар посвећен перуанском нобеловцу, док ће беседу одржати актуелни премијер Маријано Рахој.

Током ове недеље многобројне ТВ станице у Шпанији и Латинској Америци најавиле су емитовање специјалних програма посвећених Љоси, са посебним освртом на његов последњи роман "Трг пет углова", који је недавно објављен у Шпанији.

Једини "преживели" из генерације хиспаноамеричких писаца која је променила ток светске књижевности радо је виђен гост широм планете. Прошлог лета Љоса је посетио и нашу земљу, а испред књижаре у Београду на стотине људи свих генерација чекало је на потпис славног писца.

Годину јубиларног рођендана Варгас Љоса дочекао је као "заљубљени нобеловац", у друштву "нове жене" Исабел Прејслер. После шест деценија брака, Љоса је почетком лета 2015. освануо на насловним странама свих шпанских таблоида због афере са Исабел, иначе бивше жене Хулија Иглесијаса и мајке певача Енрикеа. Перуански писац је све време одбијао да коментарише приватни живот, у међувремену се развео од дугогодишње супруге, таблоиди су се окренули другим темама, а Исабел је постала и његова званична пратиља на пријемима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације