У Српском народном позоришту премијера „На Дрини ћуприја“

Н. С.

18. 03. 2016. у 00:26

У Српском народном позоришту премијера „На Дрини ћуприја“

Кокан Младеновић

Дрина је, синоћ, у Српском народном позоришту премоштена. Криве Дрине, међутим, нису исправљене и духови мржње међу народима који на овој реци живе
ДРИНА је, синоћ, у Српском народном позоришту премоштена. Криве Дрине, међутим, нису исправљене и духови мржње међу народима који на овој реци живе, како је делу, у којем, на основу дела Иве Андрића потписује режију али и текст, упозорио Кокан Младеновић, нису се примирили. Још увек су ту и вребају.

Новосадска публика, разумела је ово тумачење, и наградила га са два аплауза на отовреној сцени – први је добио Радоје Чупић, за монолог Ћоркана, којег је изврсно дочарао, а други је стигао за Лотику, коју у старијој доби тумачи Гордана Ђурђевић Димић.

Ова представа, која је, и пре премијере сматрана за један од најзначајнијх догађаја, не само у СНП, већ и у театарском животу целе Србије, како је навео Младеновић, требало би да на другачији начин исприча Андрићеву причу.

- Ова представа треба да буде Андрић који упозорава – истакао је Младеновић. - Треба да буде Андрић, који нас опомиње да се озбиљно позабавимо својим проблемима и да прекинемо циклус зла, који се понавља од 1571. године, када је ћуприја саграђена...

У овом послу, Младеновићу је помогао драматург Светислав Јованов, а уз Димићеву и Чупића, главне улоге носе и Јелена Антонијевић, Страхиња Бојовић, Сања Микитишин, Даница Грубачки, Југослав Крајнов, Милан Филиповић...

За сонгове који се на више места изванредно уклапају у текст, музику је компоновала Ирена Попивић, док је за сценографију, која дочарава мрачно корито Дрине, прекривено водом, али и димом, а исто тако и Лотикин хотел, задужена је Марија Калабић.


РАСПРОДАТО

КАРТЕ за ову представу, која ће се, премијерно, играти и данас и сутра, како наводе у Српском народном позоришту, већ су распродате.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sonja

18.03.2016. 14:42

Fenomenalna predstava, publika je dugo, stojećki, tapšala! Ja sam, lično, sve vreme predstave, bila naježena! Od postavke "Seoba", nisam gledala ovako monumentalnu predstavu u SNP!