Пронађена изгубљена Рембрантова слика

Beta

10. 03. 2016. у 23:32

Слика великог холандског мајстора Рембранта Ван Ријна, за коју се веровало да је изгубљена, пронађена је и биће изложена на престижном међународном сајму уметности и антиквитета, чувеном ТЕФАФ-у у Мастрихту

Пронађена изгубљена Рембрантова слика

Фото Танјуг, АП

Слика великог холандског мајстора Рембранта Ван Ријна, за коју се веровало да је изгубљена, пронађена је и биће изложена на престижном међународном сајму уметности и антиквитета, чувеном ТЕФАФ-у у Мастрихту, пренели су данас холандски медији.


"Онесвешћени пацијент или Чуло мириса", уље на платну димензија 21,6 цм x 17,8 цм, Рембрант је насликао када је имао 18 или 19 година, пише холандски дневни лист НРЦ.


Париска галерија Талабардон и Готје прошле године купила је платно на аукцији у Сједињеним Америчким Државама. Дело је припадало колекционару из Њу Џерсија, који нимало није сумњао у то да је његов аутор један од највећих сликара златног доба Холандије.


Галерија је тражила експертску анализу након што је купила слику вредну скоро милион долара, наводи НРЦ.


"Чуло мириса" део је серије од пет слика које представљају пет чула. На њој се виде лекар и његов помоћник који покушавају да освесте пацијента приносећи му под нос марамицу натопљену амонијаком.


Ово дело биће приказано на чувеном ТЕФАФ-у (Европска фондација лепих уметности), који ће се одржати у Мастрихту од 11. до 20. марта.


На платну се може уочити и потпис младог Рембранта у виду иницијала РХФ, што у преводу са латинског значи "Ово дело израдио је Рембрант Харменс".


Рембрант ван Ријн (1606-1669) спада у најзначајније сликаре епохе барока. Најпознатија његова дела су "Ноћна стража", "Јеврејска невеста", "Ана и Тобија", "Жена ухваћена у прељуби", "Час анатомије доктора Тулпа", "Скидање с крста", као и 36 аутопортрета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

karapandza

11.03.2016. 05:41

Ma da, kako da ne...Koliko samo prevaranata sada ima na svetu pa se jos udruzuju sa 'strucnjacima;...